Üzleti tippek

Profithalmozó webcégek

Növekvő bevétel és nyereség jellemezte a világ legnagyobb webes vállalkozásainak első negyedévét. Az Amazon e-könyvolvasója, a Kindle továbbra is sikersztori, a Google okostelefonja azonban eddig nem váltotta be a reményeket.

A jó teljesítmény nem elég a befektetőknek – röviden így lehetne jellemezni azt a hangulatot, amely kialakult a világ meghatározó internetes vállalkozásainak első negyedéves eredményei alapján. Hiába növelte a forgalmát vagy éppen a nyereségét szinte mindegyik cég az előzetes várakozásokat túlszárnyaló mértékben, az adatok bejelentését követően a részvényeik árfolyama csökkent.

Nem kerülhette el a sorsát a Google sem. A társaság bevételét közel negyedével, a profitját pedig több mint harmadával növelte a január–márciusi időszakban az egy évvel korábbihoz képest, az adatok bejelentését követően mégis hét százalékkal esett a vállalat részvényeinek értéke. Igaz, az első negyedévben nem annyira a Google üzleti teljesítményéről, új szolgáltatásairól szóltak a hírek, a társaság sokkal inkább a kínai hatóságokkal kialakult vita miatt került a figyelem középpontjába. Emellett nem használt a vállalat hírnevének okostelefonja, a Nexus One piacra dobása sem, mivel az új készülék nem igazán váltotta be a reményeket. A január eleje óta megvásárolható eszközből becslések szerint 400-500 ezer fogyott márciusig, miközben az elvileg hasonló kategóriát képviselő Apple iPhone-ból közel hétmillió.

Felemás teljesítményt nyújtott az első negyedévben a Google egykori legnagyobb riválisa, a Yahoo!. A társaság mindössze egy százalékkal növelte bevételét az év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, igaz, a nyeresége látványosan megugrott. Apró szépséghiba, hogy ez a fejlődés nem egy új működési modellnek, vagy éppen tömegeket vonzó megoldásnak volt köszönhető, hanem egy szolgáltatás értékesítésének, illetve a Microsofttal kötött keresőmegállapodásból származó összegnek.

Jól teljesítettek a globális e-kereskedelmi piac óriásai, mind az eBay, mind az Amazon növelte forgalmát és nyereségét az év első három hónapjában. Beigazolódott, hogy a Skype internetes telefonszolgáltatás inkább teher, mint jövedelmező befektetés volt az eBay számára, a szolgáltatás többségi részesedésének tavalyi értékesítése már az idei év elején éreztette kedvező hatását.

Igaz, a kisebbségi tulajdonból adódóan a Skype még az első negyedévben is rontotta valamelyest az eBay eredményeit, az internetes telefonszolgáltatással együtt csak 9, nélküle 18 százalékos volt a bevételnövekedés a cégnél. Az Amazonnál egyértelműen a Kindle elektronikus könyvolvasó számít slágerterméknek, ráadásul a cég egyre jobban kiépíti az eszköz fogyasztási ciklusát, hiszen már 500 ezer digitális könyv közül válogathatnak azok, akik megvásárolják a készüléket. Az még nem dőlt el, hogy az Apple online zenei piacon elért hegemóniája megismétlődik-e ebben a szegmensben, azonban a két modell emlékeztet egymásra. Készíts egy jó eszközt, majd adj mellé egy verhetetlen szolgáltatást – ez a biztos siker receptje. Nehezítheti az Amazon helyzetét, hogy április elején az Apple piacra dobta saját e-könyvolvasóját, az iPadet.
Ráadásul az Apple-nek, az elmúlt években a technológiai piacot forradalmasító eszközök sorát bemutató társaságnak, igen jól sikerült a március 27-én zárult üzleti negyedév. A vállalat 90 százalékkal növelte nyereségét, miközben bevétele közel másfélszeresére ugrott, köszönhetően az iPhone iránti töretlen lelkesedésnek.

Ráadásul az Apple következő generációs, várhatóan júniusban megjelenő okostelefonja már most a figyelem középpontjában van a körülötte zajló krimibe illő történések – a prototípus elhagyása, a készüléket bemutató technológiai website újságírójánál tartott házkutatás és számítógépek lefoglalása – miatt, ami garancia lehet arra, hogy az iPhone 4G újabb rekordokat hoz a társaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik