Üzleti tippek

Kérdéses a mágnásadó sorsa

Az MSZP-frakció vizsgálja, hogy kérje-e újra a "mágnásadó" általános vitára való alkalmasságának megállapítását, vagy dolgozza át a javaslatot. Ezt Mesterházy Attila frakcióvezető mondta az MTI megkeresésére hétfőn.

A költségvetési bizottság múlt szerdai ülésén úgy döntött: nem bocsátja általános vitára a köztulajdonban lévő cégek alkalmazottainak, illetve vezetőinek keresetére kivetendő különadóról szóló szocialista törvényjavaslatot.

A javaslat szerint az állami és önkormányzati vállalatok alkalmazottai és vezetői, azok, akik napi 66 ezer forintnál többet keresnek, 2010-ben és 2011-ben különadót és annak járulékait fizetnének; a különadó kulcsa 39 százalék lenne. A javaslat azt jelenti, hogy az érintett kör kétmillió forint feletti fizetését teljes egészében elvonnák.

A bizottsági döntésre reagálva Mesterházy Attila az mondta: vizsgálják, hogy az előterjesztést olyan formába tudják-e hozni, amely legalább az SZDSZ számára elfogadható lesz. Hozzátette: hiába tartja az MSZP fontosnak a javaslatot, ha azt sem a Fidesz, sem az SZDSZ nem támogatja, akkor nem tud napirendre kerülni. A frakcióvezető úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy sem az SZDSZ, sem a Fidesz nem támogatta a javaslatot, amely lehetőség adott volna egy olyan adónem bevezetésére, amely “keményen szankcionálná” a 2 millió forint feletti fizetéseket az állami, önkormányzati cégeknél.

A Fidesz kommunikációja dupla fenekű doboz, az ellenzéki párt a külvilág felé harcosan lép fel a magas fizetésekkel szemben, de amikor lehetőségük lenne bármilyen lépésben ezek ellen tenni, akkor mindig talál valamilyen kifogást – szögezte le Mesterházy Attila.

Ha az ellenzék legalább a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasság támogatta volna, akkor azt módosító indítványokkal tovább lehetett volna csiszolni, de ehhez nem adták meg a lehetőséget. A költségvetési bizottsági múlt szerdai szavazásán 8 MSZP-s képviselő mondott igent a különadóra, az ellenzéki pártok és az SZDSZ nemmel szavaztak (10 fő), 3 szocialista képviselő pedig tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik