Üzleti tippek

Összeházasítható az egykulcsos és a családi adózás?

A Fidesz alelnöke, Varga Mihály szerint a családi adózás összeegyeztethető az egykulcsos adóval. Némi vizsgálódás után megállapítható: az ördög a részletekben van, és nem alszik.

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor szerint az egykulcsos és a családi adózás két versengő modell a Fideszben, de a Fidesz alelnöke, Varga Mihály szerint elképzelhető a kettő közötti kompromisszum is.

Megválaszolatlan kérdés egyelőre, hogy mit ért Orbán Viktor és Varga Mihály családi adózás alatt. Ha a KDNP-nek azt a javaslatát, amelyet a párt alelnöke, Mészáros József ismertetett korábban lapunkkal, akkor bizony aligha összeegyeztethető a két adózási modell. A KDNP elképzelése szerint a családi adózást választó családok jövedelmét össze kell vonni, majd el kell osztani egy, a családtagok – és az eltartottak – számától függő osztóval. A párt négy adókulcsot – 18, 36, 44, és 48 százalékosat – javasolt, mert számításaik szerint így még kezelhető mértékben csökkennének az adóbevételek.

A KDNP számításai szerint a családi adózás teljes körű bevezetése a két gyermeket nevelő házaspárok adóterhét átlagosan 25, az egygyermekesekét 30, a gyermeket nem nevelő párokét pedig 15 százalékkal csökkentené. Mindemellett nincs természetesen technikai értelemben semmi akadálya, hogy bevezessenek egy általános adókulcsot. Az elképzelés ott ütközik az egykulcsos adórendszer lényegével, hogy az rendszerint kevés egyedi kedvezményt tartalmaz, hiszen így van esélye egy alacsony általános adókulcs megállapításának.

Nyilvánvaló probléma, hogy ha ez a családi típusú adózás egy alacsony, általános adórátával társulna, az drasztikusan csökkentené a személyi jövedelemadó bevételeit. Nem biztos tehát, hogy a Fidesz prominensei olyan típusú elgondolást értenek családi adózás alatt, amit korábban a KDNP javasolt.
Lehetséges viszont egy kompromisszumos megoldás, hogy a családi adózás valójában nem lesz több, mint egy mérsékelt adókedvezmény lehetősége, amely azért többet jelent majd, mint a jelenleg hatályos családi adókedvezmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik