Üzleti tippek

Sokallja az elsötétítést az RTL

admin
admin

2009. 07. 06. 15:20

Vitatja az ORTT azon határozatát az RTL Klub, amelyben félnapos elsötétítéssel büntették a kereskedelmi csatornát. Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért, mivel az adó szerint elfogadhatatlan az eltörölt szankció újbóli kiszabása.

Tizenkét órás – déltől éjfélig végrehajtandó – képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot a médiahatóság mert egy délutáni talksow-jában két, szexualitással kapcsolatos témát tálalt, az ORTT szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő módon. Az RTL Klub csalódott és értetlen a döntés miatt. A csatorna a következőket nehezményezi:

„A döntés jogalapját tartalmi szempontból is vitatjuk. Meggyőződésünk, hogy a pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem, hiszen, ha nem beszélünk erről a témáról ennek a korosztálynak, akkor éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól. Az adásfelfüggesztéssel büntetett műsor nyomatékosította, hogy bűncselekményről van szó, kifejezett tájékoztatást adott az ilyen helyzetekben hívható segélyhívószámról, sem képben, sem pedig hangban nem tartalmazott semmi olyat, amely a korosztályi minősítés emelését kívánta volna. Mély csalódottságunknak mégsem az adás eltérő tartalmi értékelése az igazi oka.

Elsötétítés helyett kötbérfizetés

Az RTL Klub több éven keresztül tárgyalt az ORTT-vel a testület kezdeményezésére műsorszolgáltatási szerződésének módosításáról. Az ORTT a módosítás egyik fontos pontjaként éppen azt javasolta (és végig ragaszkodott a javaslatához), hogy a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztése szankciót a szerződésben kötbérfizetési szankció váltsa fel.

Az RTL Klub az ORTT szándékát tudomásul vette, és vállalta a súlyos anyagi következményekkel járó változást, mert egyetértett a Testülettel abban, hogy az adásfelfüggesztés rossz szankció, amely a nézőket is bünteti, hiszen az beleavatkozik rendszeres nézőink megszokott napirendjébe, ezért cégünk egyetértett a szankció megváltoztatásával.

Hol az igazság?

2009. június 30-án így többéves tárgyalás fejeződhetett be azzal, hogy cégünk aláírta a módosított műsorszolgáltatási szerződést, és vállalta annak azonnali hatályba lépését. Éppen ezért megdöbbentő, hogy a Testület ugyanezen a napon hozta meg döntését, amelyben az éppen eltörölt szankciót alkalmazza, ráadásul minden eddiginél sokkal szigorúbban, az RTL Klub történetében mindeddig egyedülálló súlyossággal.

Tette ezt ráadásul úgy, hogy az ORTT irodájának szakmai javaslata „csak” kétórás büntetését tartalmazott, ám az elnök, Majtényi László 24 órás felfüggesztési ellenjavaslattal állt elő, ebből lett végül 12 órára. Ez a hatszorosa az eddig a társaságunkkal szemben alkalmazott legsúlyosabb büntetésnek”- áll a csatorna közleményében.

Az ORTT mást állít az új szerződés aláírásával kapcsolatban. “Az aláírt dokumentumot aznap a kereskedelmi csatorna illetékesei ugyan beküldték a médiahatósághoz, de ott később került rá aláírás, így az a szankció kiszabásakor még nem volt érvényben – mondta Berényi Diána, a hivatal sajtófőnöke jelezve: a megállapodás a hatályba lépés utáni eljárásokra, nem pedig a döntésekre vonatkozik.

Küzdeni fognak

Az RTL szerint a büntetés tartalmilag is téves, feltétlenül aránytalan, és – figyelembe véve a szerződésmódosítást, az abban megmutatkozó együttműködési szándékunkat és kompromisszumkészségünket – teljesen etikátlan és elfogadhatatlan, alapvető jogi és etikai elvekkel ellentétes.

A világ minden polgári demokratikus jogrendszerére jellemző, hogy egy már „megszüntetett” szankciótípus alkalmazását lehetőség szerint még akkor is mellőzik a hatóságok, ha a felrótt cselekmény idején az adott szankció még jogilag lehetséges lett volna. Ebben az esetben – más szankció nem lévén – a szankció alkalmazását elfogadnánk ugyan, ha a döntés tartalmával egyet értenénk, annak példa nélküli súlyosságát azonban teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk, és nem hisszük, hogy a „fekete képernyőt” ilyen mértékű és szigorú döntéssel kellene elbúcsúztatni az RTL Klub képernyőjéről.

Az RTL Klub minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz a testület elfogadhatatlan döntésének megváltoztatása érdekében. Meggyőződésünk, hogy az ORTT általunk sérelmezett határozata a magyar médiapiac legtöbb szereplőjében kifejezetten gyengíti az ORTT-vel, azaz a hatósággal szembeni bizalmat és megkérdőjelezi Majtényi László elnök azon – többször hangoztatott – szándékát, hogy működése idején a hatóság mindinkább a konzultációt és az együttműködést fogja előtérbe helyezni a médiapiaci szereplőkkel való felügyeleti szerepében” – írja levelében az RTL Klub.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.