Üzleti tippek

Még drágább az életed – július 1-jétől

Átment Bajnai csomagjának nagyobb része. Táppénzcsökkentés, áfaemelés, a 13. havi nyugdíj elvétele, a személyi jövedelemadó sávhatárának eltolása. A legtöbb változást már július 1-jétől érezhetjük.

Az élet drága, de az árban az évenkénti egyszeri Nap körüli utazás is benne van – e graffiti megnyugtató igazságával vigasztalhatják magukat azok, akiket a hétfő este elfogadott áfaemelés nyomán növekvő árak hoznak nehéz helyzetbe. A Ház az idei adótörvények módosítását 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg.

Az elfogadott adómódosítások kapcsán akadnak olyanok is, akiket az áremelkedések mellett – a friss javaslatcsomag nyomán – jövedelmük csökkenése sújt: ilyenek a 13. havi juttatásuknak búcsút intő nyugdíjasok, vagy a táppénzen lévők.

változások július 1-től

– Az áfa 20-ról 25 százalékosra módosul
– 18 százalékos kulcs a tejre, tejtermékekre, kenyérre, távhőre
– A táppénz csökkentése a jövedelem 70 százalékáról 60 százalékára
– A személyi jövedelemadó sávhatára január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik
– A jövedéki adók emelkedése, a benzin, a gázolaj, a cigaretta, s más dohányáruk, az alkoholos italok fokozott drágulása (részben a jövedéki adón, részben az áfán keresztül)
– A 13. havi nyugdíj eltörlése
– 5 százalékpontos járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig.

A táppénzcsökkentés benne maradt a csomagban annak ellenére, hogy korábban a szakszervezetek egyöntetűen olyan elfogadhatatlan, és igazságtalan programelemnek nevezték, amely még ráadásul megtakarítást is alig jelent.

Megugranak az árak

Az öt százalékpontos áfaemelés jó négyszázalékos fogyasztói áremelkedést jelent, ha az adóalapot változatlannak tekintjük. A csökkenő kereslet miatt az általános áremelkedés ennél valószínűleg kisebb lesz. Persze nem a jövedéki termékeknél, amelyeket az áfa, s a jövedéki adó megemelése egyszerre sújt. Annál is inkább többszörösen „adósújtott” termékekről van szó, hiszen magát a jövedéki adót is áfa terheli.

Jó vette Bajnai csomagja az akadályt

Jól vette Bajnai csomagja az akadályt.

drágul a nafta

A 95-ös benzin ára például nagyjából 7 forinttal drágul majd literenként a jövedéki adó megemelése miatt. A 95- öst literenként 103,5 forint helyett 109 forint terheli majd. (5, 5 ft + 1, 375 = 6, 875). Ehhez társul még persze az áfaemelés teljes adóalapra vetülő hatása, ez még (ha 264 forintos jelenlegi árral számolunk) még 11 forinttal drágítja majd az üzemanyagot, a végösszeg tehát 18 forint körül jár.

A gázolaj jövedéki adójának emelése kisebb mértékű, literenként 90,5 forint lesz 88,9 helyett, így itt az autósok inkább csak az áfaemelést szenvedik meg. A teljes drágulás tehát itt 12 forint körül lehet. Mindez természetesen csak a megváltozó adók hatása a jelenlegi árakon számolva, az üzemanyagok árára számos egyéb tényező hat.

Az elfogadott javaslatok között a lakosságnak kedvező is akad: ilyen a személyi jövedelemadó sávhatárának 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik eltolása január 1-jéig visszamenőleg.

3000 forint

Ez havi bruttó 158 333 forint fölött jelent havi 3000 forint megtakarítást, havi bruttó 141667–158333 forint között meg valahol 1 és 3000 forint közötti összeggel emelkedik meg a nettó fizetés – ami aligha ellensúlyozza az áfa, és jövedéki adó megemelésének hatását.

(Egy jelenleg havi 168 ezer forintot fogyasztó, ha fönn akarja tartani fogyasztását, július elsejétől, 175 ezer forintot kell költenie – ha eltekintünk a jövedéki adó emelő és a kedvezményes kulcs csökkentő hatásától.)

Eltörölték a 13.havi nyugdíjat, jövőre lesz csak végrehajtva az idei nyugdíjkorrekció, s természetesen nő a nyugdíjkorhatár.
A nyugdíjprémium pontos számítása, a nyugdíjkorhatár emelésének pontos részletei itt elolvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik