Üzleti tippek

Elkerülhető a hitelbedőlés

Ha gyengül a forint, nőnek a devizahitelesek törlesztőrészletei és nő a fennálló tőketartozás is annak ellenére, hogy az ügyfél „rendesen” törleszt. Több megoldás is van azonban arra, ha nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket.

A Magyar Nemzeti Bank által közölt középárfolyam szerint 2008. július óta a svájci frankkal szemben 42, az euróval szemben 31, a japán jennel szemben pedig 87 százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz.

Számos fizetési könnyítés vehető igénybe abban az esetben, ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket. A pozitív elbírálás érdekében megéri időben benyújtani a bankok felé a könnyítési kérelmet, hiszen a 90 napnál hosszabban fennálló tartozás esetén BAR listára kerülhetünk – áll az Otthon Centrum Hitel Center elemzésében.

Fizetési könnyítési lehetőségek

  • Futamidő meghosszabbítás: akkor jelenthet megoldást, ha az ügyfél jövedelmi viszonyai nem változtak jelentősen. A futamidő meghosszabbításával csökkenthető a havi törlesztő részlet, azonban teljes futamidő alatt visszafizetett kamat összege nőni fog.

A futamidő maximális hossza általában 25-35 év körül alakul, tehát az ilyen hosszú futamidejű szerződéseket nem, vagy csak minimálisan lehet tovább hosszabbítani. A futamidő meghosszabbításának feltétele, hogy az ügyfél – vagy egyes pénzintézeteknél az adóstárs – életkora a hitel lejáratakor ne haladjon meg egy adott szintet. A leggyakoribb felső életkori határ a 65-70 év.

  • Tőkemoratórium: akkor kérhet az ügyfél (maximum 1 évig igénybe vehető) tőkemoratóriumot, ha csak átmeneti segítségre van szüksége. Ebben az esetben meghatározott ideig csak kamatokat fizet a banknak, ez alatt az időszak alatt tehát nem csökken a tőke összege.
  • Kamatkedvezmény: maximum fél évig, alacsonyabb kamatot fizet az ügyfél, ami alacsonyabb törlesztő részleteket jelent. Mind a tőkemoratórium, mind a kamatkedvezmény esetén viszont az elmaradó részleteket a türelmi idő lejártával az ügyfélnek ki kell fizetnie a banknak, amit általában a törlesztő részletbe építenek be.
  • Forintban fix törlesztés: a bank adott ideig egy rögzített árfolyam mellett számolja ki a törlesztő részleteket, így az ügyfél ebben az időszakban minden hónapban ugyanakkora forint összeget törleszt az árfolyamtól függetlenül. Az árfolyam-különbözetet azonban az időszak végén egy további havi törlesztő részlet befizetésével egyenlíti ki az ügyfél.
  • Fizetési halasztás: akkor kérheti az ügyfél a banktól, ha jövedelmi körülményeiben jelentős változás történik (pl.: munkanélkülivé válik, csökken a munkabére). Legjobb esetben a bank néhány hónapra a teljes fizetési kötelezettséget (tőke, kamat, díj) felfüggeszti, hogy ez alatt az ügyfél rendezni tudja jövedelmi viszonyait.
  • Elő-vagy végtörlesztés és devizanem átváltás: A forint gyengülésének másik aspektusa a hátralévő tőketartozás megnövekedése. A fedezetül szolgáló ingatlan értékét meghaladhatja a tőketartozás; a bankok ezt pótfedezet bevonásával vagy előtörlesztéssel orvosolhatják, de csak abban az esetben, ha a hitelszerződésben ezt előre rögzítették.

Az előtörlesztés illetve a devizanemváltás alapos körültekintést igényel – figyelmeztet Bánfalvi László -, hiszen a fenti lehetőségeket igénybe véve csökkenhet a devizahitel törlesztő részlete, azonban az eredeti és jelenlegi árfolyam különbsége miatt adódó többlet tőketörlesztés, illetve a váltás költségei kisebbek-e, mint a törlesztő részlet csökkenéséből adódó megtakarítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik