Üzleti tippek

Nagy képernyős közszolgálat

Már tömeges igény van a nagy felbontású sugárzásra, az emberek most karácsonykor is rengeteg LCD- és plazmatévét vásároltak – indokolja Vigh Zoltán, az MTV digitális igazgatóságának megbízott igazgatója, hogy miért tették le a voksukat a HD-formátum mellett.

– Amennyiben a szabadon fogható kereskedelmi csatornák nem csatlakoznak a MinDig Tv-hez, akkor ez a platform a jelenlegi kínálattal mennyire lesz életképes?

– Egész Európában a DVB-T váltja fel az analóg földfelszíni hálózatokat, így ebből hosszabb távon nem lehet kimaradni. Tévedés azt gondolni, hogy ez a platform életképtelen, hiszen nagyon sok helyen a nézőknek nincs lehetőségük kábel- vagy műholdas tévé vételére. Gondoljunk csak a kistelepülésekre, északi homlokzatokra. Emellett a hétvégi házak és a második-harmadik készülékek esetén sem gazdaságos a fizetős szolgáltatások igénybevétele. Fontos, hogy a nézett csatornák felkerüljenek a MinDig Tv-re, de érdekes megfigyelni, hogy még a két nagy kereskedelmi tévé nélkül is komoly érdeklődés van az új terjesztési mód iránt. A HD-sugárzást pedig így a legegyszerűbb eljuttatni a teljes lakossághoz, a nézők számára ingyenesen.

– Nincs még végleges szerződésük a MinDig Tv-vel, január 23-án viszont lejár az M1 és M2 csatorna tesztadása. Lehet, hogy utána ebben a formában nem lesz elérhető a két közszolgálati televízió?

– Nagyon sok jogi, műszaki és pénzügyi kérdés merült fel a tárgyalások során, amelyekben nincs egyetértés. Ezeket fel kell oldani, utána megköthető a szerződés. A kísérleti sugárzást az Antenna Hungária (AH) nyújtja az MTV hozzájárulásával, annak fennmaradásáról vagy megszűnéséről nem tudok nyilatkozni. Remélem, az AH a nézők érdekében nem fogja leállítani a kísérleti sugárzást. Emellett ne felejtsük el, hogy a jogszabály alapján kötelező továbbítaniuk a műsorainkat.

– Pénzszűkében lévő televízióként nem lett volna érdemes várniuk az SD-sugárzás négyszeresébe kerülő HD-adások elindításával addig, amíg ez iránt valóban tömeges igény lesz?

– Már tömeges igény van iránta, ugyanis az emberek most karácsonykor is rengeteg LCD- és plazmatévét vásároltak a boltokban. Ezek mindegyike képes megjeleníteni HD-műsorokat, sőt, SD-adás esetén a minőségük rosszabb, mint a hagyományos tévéken látható kép. Több százezer ilyen készülék van már a háztartásokban. A műsorok esetében is nagyon gyors a fejlődés, HD-adás nélkül pedig nem érdemes HD-műsorokat vásárolni, készíteni, gyártatni. Európában már több mint 140 HD-adás fogható műholdról, Franciaországban pedig 2008 októberében indult el a földfelszíni digitális HD-sugárzás.

– Az újonnan vásárolt tartalmaknak – sorozatok, filmek, sportközvetítések – hány százalékát tudják megvenni HD-formátumban?

– Igyekszünk minél nagyobb hányadban, de sok sajnos még nem érhető el ebben a változatban.

– Ami kapható, az mennyivel drágább, mint az SD?

– Az ár nagyon változó, mert van, amikor nincs különbség, és van, amikor a technikai költség felára összemérhető a jogdíjjal.

– Az ORTT-nek a közelmúltban volt egy határozata, amelyből az derült ki, hogy az MTV szerette volna a földi digitális sugárzás elindulásával párhuzamosan megszüntetni az M2 műholdas sugárzását. A médiahatóság azonban ehhez nem járult hozzá. Miért akarták megszüntetni?

– Nem megszüntetni akartuk, csak ismernünk kellett az ORTT állásfoglalását a műholdas sugárzási szerződés meghosszabbításához. Továbbra is szükségünk van a műholdas sugárzás fenntartására, hiszen a DVB-T sok helyen csak évek múlva indul el, és lesznek olyan határon belüli területek, ahol soha nem lesz lefedettsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik