Üzleti tippek

Adók, árak, támogatások változásai – összefoglaló

Január 1-jétől 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja, nem változik azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak és az autópályadíjak mértéke sem. Budai Bernadett kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a fentieket, valamint a csütörtöktől életbe lépő, az adózást, a béreket, az árakat, valamint a szociális támogatásokat érintő főbb változásokat.

Budai Bernadett az adótörvények változásaival kapcsolatban kifejtette: 2009-től egyszerűbbé válik a személyi jövedelemadózásban az adókedvezmények kiszámítása. Mint mondta, az eddigi hétféle jövedelemadó-kedvezmény érvényesítésére eddig eltérő szabályok vonatkoztak, januártól azonban mindegyik esetében azonos lesz a számítási mód.

Új adókedvezményt is tartalmaznak a törvények: az úgynevezett háztartási adókedvezmény révén a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható lesz az adóból. Szólt arról is, hogy húszmillió forintos értékhatárig megszűnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülő esetében. (Az adóváltozásokról részletesen itt olvashat.)

A cégeknél megszűnik a béren kívüli juttatások – például az étkezési utalvány – adómentességének eddigi 400 ezer forintos felső korlátja. A béreket érintő változásokat illetően: januártól 69 ezer forintról 71 500 forintra nő a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma. (A bérmegállapodásról itt, illetve itt olvashat.)

A közszférában, a szakszervezeteikkel való megállapodás értelmében a közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövőre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek. (Hatásosan kicselezve a Valutaalapot.)

Az oktatásban, januártól kiegészítő illetményt kapnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, továbbá emelkedik az osztályfőnöki és a gyógypedagógiai pótlék mértéke is.

Óvodai támogatás, gyógyszerárak

Budai Bernadett a szociális támogatások változásával kapcsolatban hangsúlyozta: a Robin Hood-adó elfogadásával lehetővé válik, hogy jövőre is mintegy 2,2 millió háztartás kapjon az ideivel megegyező mértékű gáz-, illetve távhőtámogatást.

Az Út a munkához program részeként január 1. után a jegyző döntése nyomán nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kapnak azok a kérelmezők, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak, illetve megfelelő képzést tudnak számukra biztosítani.

Csütörtöktől jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.

Januártól 353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé. A 353 készítményből az emésztőrendszeri panaszok kezelésére 74, szív-érrendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására 64 gyógyszer ára csökken.

Gáz, áram, szigor

A közüzemi fogyasztók számára január 1-jétől nem változik a gáz ára, és nem változik az autópályadíjak mértéke sem. A postai szolgáltatások ára átlagosan öt forinttal emelkedik. A tervezett inflációnál kisebb mértékben, átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. Az áramár-emelkedés egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent.

Budai Bernadett kitért arra is, hogy 2009-ben súlyosabb szankcióra számíthatnak – a büntető törvénykönyv, illetve a polgári törvénykönyv módosítása értelmében – például a nyilvános helyen garázdálkodók. Januártól szigorodnak a fémek átvételére és kereskedelmére vonatkozó szabályok a színesfémlopás és illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében, és ismét büntetendő lesz az uzsora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik