Belföld

Megszegik a béralkut?

Közleményben tiltakozik a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, mert két nagy munkaadói szervezet az országos érdekegyeztetésen elfogadottól eltérő bérajánlást javasolt.

Több mint két hónapon át tartó tárgyalássorozat után írták alá az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) három oldalának képviselői a 2009. évre vonatkozó megállapodásukat a minimális bérekről a keresetek növeléséről. Több mint furcsa, hogy az aláírás után 72 órával a munkáltatói oldal két tagja közleményben kérdőjelezte meg a megállapodást – írja az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége közleménye.

Kevesebbet emelést ajánlanak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hétfői közleménye szerint megállapodásban szereplő keresetnövelési mérték jelentős reálkereset-növekedést eredményezne, amit a mostani körülmények között felelőtlenségnek tartanak. A két szervezet konkrét javaslatot is tett 0-3 százalék közötti bruttó béremelésre.

Az OÉT pénteki megállapodása viszont a bruttó keresetek 3-5 százalékos növelését ajánlja a vállalkozási szférában.

Példátlan és aggasztó

Az MSZOSZ közleménye példátlannak és különösen aggasztónak tartjuk, ha a gazdasági élet két nagyon fontos szereplője, az MGYOSZ és a VOSZ, miközben a munkabéke fontosságának fenntartásáról beszél, megkérdőjelezi, felülbírálja az érdekegyeztető fórumon megszületett megállapodást.

Elhibázott az a szemlélet, amely a munkabérek visszafogásában látja a helyzet megoldását. A múltban és a jövőben is azt az alapelvet valljuk, hogy az értékteremtő munkát valós áron kell megfizetni – vélik a szakszervezeti szövetségnél.

Az MSZOSZ tagszervezetei és alapszervezeteik az ágazati és helyi tárgyalásokon minden esetben figyelembe veszik a vállalkozások működőképességének fenntartását, a munkahelyek megőrzését elsődleges szempontként kezelik – olvasható a szervezet közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik