Üzleti tippek

E-mailben adták át ajánlatukat a ferihegyiek

A ferihegyi sztrájkot hirdetett szakszervezetek tovább akarnak tárgyalni a munkáltatóval, elkészítették saját megállapodás tervezetüket, azt azonban a Budapest Airport (BA) vezérigazgatója nem vette át, így elektronikus úton juttatják el a vezetőségnek.

Kovács Zoltán a ferihegyi sztrájkbizottság elnöke elmondta: bár több pontban is közeledett a felek álláspontja az elmúlt napi tárgyalásokon, nyitva maradtak még fontos kérdések, például a kollektív szerződésé (ksz), a munkarendé és a pótlékrendszeré. Ezekre tettek egyebek között javaslatot a szakszervezetek, a csütörtöki tárgyaláson azonban a BA vezérigazgatója nem vette át a dokumentumot.

Más-más javaslatok

Kovács Zoltán példaként ismertette: a BA megállapodás tervezetében jövő március 31-ig hosszabbítaná meg a kollektív szerződés hatályát és az új szerződésről januárban kezdene egyeztetni.

A szakszervezetek ezzel szemben azt javasolták: maradjon 3 évig hatályos a jelenlegi ksz, és így kezdjék meg a felek az egyeztetést az újról, ha megállapodnak róla, akkor a jelenlegit közösen mondják fel.

Kifejtette: a jelenlegi ksz-t a munkáltató egyoldalúan mondta fel és már július óta tárgyal eredmény nélkül az érdekképviseletekkel az újról. Ezért Kovács Zoltán nem látott garanciát arra, hogy március 31-ig megszülethet a megállapodás, ha eddig sem mutatott erre hajlandóságot a BA – mondta.

30 százalékos bércsökkenés?

Hozzátette: a vitás pontok közé tartozik még a munkarend és a pótlékok kérdése. Ebben, a sztrájkbizottság elnöke szerint a munkaadói javaslatok alapján akár 30 százalékkal is csökkenhetne egyes munkavállalók keresete, ami elfogadhatatlan a szakszervezeteknek.

Megerősítette: a sztrájkot folytatják, a munkavállalók kitartanak és úgy értékelte, hogy az elmúlt napokban azért vették fel többen a munkát, mert sokakat félrevezettek, illetve, mert a helyi vezetők nyomást gyakoroltak a dolgozókra. Ismét példa nélkülinek nevezte a BA “arrogáns” tárgyalási stílusát és a sztrájktörők alkalmazását, ami ellen több nemzetközi szervezete is tiltakozott. A sztrájkbizottság elnökének információi szerint a görög szakszervezetek szövetsége levélben fordult a görög szakminiszterhez, hogy intézkedjen az ügyben.

Kifogásolta azt is: bár a magyar állam 25 százalék plusz egy szavazat tulajdonnal rendelkezik a BA-ban, mégsem teszi meg a szükséges intézkedéseket, és “asszisztál” a menedzsmentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik