Üzleti tippek

Béna a 2A terminál

Estére valamelyest normalizálódhat a helyzet Ferihegyen: a Malév tervei szerint elindítja 15 járatát. A gépek érkezése zavartalan, csakúgy, mint a 2B terminál működése. Az utazni kívánóknak azt tanácsolják, hogy internetezzenek és telefonáljanak. A szerdai felfordulást a repülőtéri utasbiztonsági ellenőrök sztrájkja okozza.

Az utasbiztonsági ellenőrzést végzők munkabeszüntetése megbénította a ferihegyi repülőtér 2A terminálját; biztonsági ellenőrzés nélkül az utasok ugyanis nem szállhatnak fel a repülőgépekre.

Lassan beindul

Délután fél hat és fél tizenkettő között 15 járatának elindítását tervezi a Malév. A légitársaság azt reméli, hamarosan helyreáll a menetrend Ferihegyen. Az induló járatok listája itt található.

Már délután 3 és 4 óra között már elindul néhány járat Ferihegyről, az utasok a 2A terminálon csekkoltak be, de a 2B terminálról indultak a gépek. Egyórás késéssel ugyan, de elindul a CSA és a Malév prágai járata, felszállt a Malév és az Air France Párizsba induló gépe és a menetrend szerinti időpontban indult a TAP lisszaboni és a Lufthansa müncheni járata is. Az easyJet délutáni berlini gépe másfél órás késéssel indult, és időben szállt fel a Germanwings stuttgarti, valamint a British Airways londoni járata. A Malév elindította moszkvai és londoni járatát is.

Ezzel együtt Szollár Donokos, a BA szóvivőjének beszámolója szerint mintegy 50 járatot – 25 érkezőt és 26 indulót – töröltek szerdán kora délutánig Ferihegyen. A repülőtéren menetrend szerint 250 járat közlekedett volna, az érkező járatokat a repülőtér rendben tudja fogadni, ám több légitársaság döntött úgy, hogy a bizonytalan visszaút miatt el sem indítja Ferihegyre repülőit.

Reggel a magyar légitársaság határozatlan időre törölte járatait, miután a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) nem tudta garantálni a budapesti indulásokat. A Malév azt is közölte: az érintett utasok jegyét a Malév térítésmentesen átírja egy későbbi Malév vagy oneworld légitársaság által üzemeltetett járatra.

Az utasok kivárnak (Galéria)

Az utasok kivárnak (Galéria)

Szerdán a Malév 90 induló, és 88 érkező gépet üzemeltetne, melyek közül délelőtt fél 11-ig 19 járat indult, illetve érkezett – mondta az FN-nek Németh Krisztina. A Malév szóvivője közölte: a gépek fogadása zavartalan, és arra kérte az utasokat, hogy a Malév járatainak sorsáról a cég honlapján tájékozódjanak, vagy hívják a társaság call centerét a 40/212121-es számon.

Ami működik, és ami nem

A repülőtér egyébként a Malév járataihoz hasonlóan minden más légitársaság gépét is fogadja, mint ahogy a 2B terminálról is zavartalanul indulnak a nem schengeni járatok.

A repteret üzemeltető cég arra kér minden utast, akinek repülőjegye mára szól, hogy információért és útmutatásért forduljon légitársaságához, és nézze a Budapest Airport honlapját.

Korábban a 2A terminálról elindult a Brussels Airlines brüsszeli járata, mert azon egy autista csoport is utazott. Törölték viszont az Air France párizsi és a British Airways londoni járatát, a Lufthansa utasait busszal Bécsbe szállítja, a New York-i járat ugyanakkor közlekedik – közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Tömeg van és káosz

A reggel 6 óra óta tartó sztrájk nyomán a 2A terminál megtelt utasokkal. Közülük többen azt panaszolták, hogy nem tartják megfelelőnek a repülőtéri tájékoztatást, mivel azon kívül, hogy sztrájk van, nem tudnak semmit járatukról és a lehetséges alternatívákról – írta a távirati iroda.

A Lufthansa, az AirFrance-KLM, a Malév és a többi társaság irodáinál is hosszú sorok kígyóztak, az emberek csatlakozási, átszállási lehetőségekről érdeklődtek.

A sztrájk okairól és lehetséges kimeneteléről részletesen itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik