Üzleti tippek

Áfaemelést szülhetnek a bértárgyalások

A munkavállalói oldal támogatja a munkaadók adóátrendező javaslatát, bár az alapvetően a lakosságtól a vállalkozások felé csoportosítaná át a jövedelmeket. A szakszervezetek szeretnék kimozdítani a tárgyalásokat a holtpontról, ugyanakkor nem tudnak lemondani a minimálbér emeléséről, s a bérminimumrendszer fönntartásáról.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésének végén abban állapodtak meg a felek, hogy a kormányt felkérik, vizsgálja felül a személyi jövedelemadó és az áfa módosításának lehetőségét.

Ez nyilvánvaló módon az áfa növelését, illetve a személyi jövedelemadó csökkentését jelentené. Az áfából nagyjából 2100 milliárd forintot vár jövőre a kormány, egy százalékpontos kulcsemelés nagyjából százmilliárd forintos többlet-adóbevételt jelentene (amennyiben nem csökken a fogyasztás lényegesen), s a fogyasztói ár körülbelül 0,8 százalékkal nő (változatlan adóalap esetén).

Adóátrendezés: kiktől kiknek?

A javaslat első megközelítésben egyszerű jövedelemátrendezés az adócsökkentésben érintett munkavállalók és a lakosság egésze között. Közelebbről tekintve azonban jó esélye van annak, hogy a munkavállaló az adóátrendezés után csupán annyi nettó béremelkedésben részesül, amekkorát adóátrendezés nélkül is kapott volna. (Az szja csökkentését óhajtók visszatérő érve, hogy az visszafogólag hatna a bérköltségekre – a szuperbruttósító javaslat egyenesen azzal számolt, hogy a vállalkozóknak egyáltalán nem kell bért emelniük.)

Az adócsökkentés következtében előállt alacsonyabb bérköltség, illetve a változatlan adószint melletti magasabb bérköltség különbsége a vállalkozás jövedelmét növeli. Ilyetén módon tehát a lakosság többlet-tehervállalása inkább a vállalkozások, mint a munkavállalók jövedelmét növeli.

A javaslat ugyan a jövedelmeket a lakosság felől valóban a vállalkozások felé áramoltatná, a szakszervezetek mégis támogatják azt: szeretnék ugyanis a tárgyalásokat kimozdítani a holtpontról – mondta a FigyelőNetnek Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, az OÉT egyik tárgyalója.

Az szja-csökkentés kevés

Pataky Péter szerint az áfa előnyös abból a szempontból, hogy a széles bázis révén szétteríti a terheket, s a feketejövedelmek megcsapolására is alkalmas. Ugyanakkor az áfaemelés hátrányos következményekkel is jár, növeli az inflációt. A szakszervezeti vezető szerint az áfát olyan módon kellene megemelni, hogy azzal egy időben az alapvető élelmiszerekre és a háztartásban használatos energiákra kedvezményes kulcsot vezetnek be.

A javaslat részleteibe az OÉT-tárgyaláson nem mentek bele. A kormányzat nevében Csizmár Gábor, a miniszterelnöki hivatal államtitkára nem zárkózott el a tárgyalástól, de szerinte azt – időhiány miatt – már nem lehetséges január 1-jéig megvalósítani.

Szó nincs azonban arról, hogy az szja-csökkentésért cserében lemondanának a szakszervezetek a minimálbér emeléséről, és a szakképzetteknek járó bérminimumrendszerről – tette hozzá Pataky Péter. A bérminimumrendszert a korábbi hároméves OÉT-megállapodás alapján jelenleg kormányrendelet szabályozza, amely 2009-re nézve már nem mond semmit a kötelező bérminimumokról. A kormányzati és a munkavállalói oldal szeretné fönntartani a bérminimumrendszert, a munkáltatók azonban azt akarják, szűnjön meg annak kötelező érvénye.

A szakszervezeti vezető szerint a bérminimumok kérdése jelenti a megállapodás igazán nagy akadályát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik