Üzleti tippek

Százmilliárdos magyar tőkealap a krízis ellen

admin

2008. 10. 20. 16:45

Kockázati tőkealapot indít az állami Garantiqa Hitelgarancia (GH). A Tőke Unió Programban a százmilliárdos keret mellett egyablakos ügyintézéssel lehet majd igényelni tanácsadást és hitelt is, az ország 208 pontján. A bejelentés tájékoztatóján Demján Sándor befenyítette az uniót, ha nem terjesztik ki a teljes betétgaranciát az eurózónán kívüli tagokra, az EU bíróságához fordulnak.

Január elsejétől indul a kamarák (MKIK-VOSZ), valamint a többségi állami tulajdonú GH programja, amelyben az ország 120 településének 208 pontján egyablakos rendszerben kérhetnek a vállalkozók szaktanácsadást és részletes terveket a forrásbevonáshoz.

A szakértők felkutatják a pénzintézetek legolcsóbb és legkedvezőbb hiteleit, illetve az uniós forrásokat. Ha nincs meg a megfelelő önrész, egy új 80-100 milliárd forintos kockázatitőke-alapból nyújt segítséget a GH (pontosabban a Garantiqa Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a társaság pénteken megkapta a pénzügyi felügyelet engedélyét).

„Az együttműködést és a kockázati alapot azért hoztuk létre, hogy a pénzpiaci válságban is forráshoz jussanak a jó ötlettel rendelkező cégek, a konstrukció mögött természetesen továbbra is ott áll a Garantiqa készfizető kezesként” – mondta el Radnai György, a GH vezérigazgatója, és egy konkrét példát is említett. Nemrég egy vállalkozó kereste meg őket, aki egy német gázgyárépítési technológiát szeretett volna behozni Magyarországra. Az uniós forrásokhoz könnyen hozzájutottak, de a banki hitelek drágulása miatt gondjaik voltak a rendkívül tetemes önrész előteremtésével.

Nagyobb összefogás kellene

A bejelentésen részt vettek a kamarák vezetői is. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a pénzügyi források megteremtése – a kamara szerint emelni kellene a Széchenyi- Kártyák állami kamattámogatását is – csak az egyik útja a kis- és középvállalkozások talpon maradásának támogatására.

Parragh László MKIK, Veres János pénzügyminiszter és Demján Sándor VOSZ Forrás: MTI

Parragh László MKIK, Veres János pénzügyminiszter és Demján Sándor VOSZ Forrás: MTI

Az érdekképviseleti vezető a piacra jutás segítésének fontosságát hangsúlyozta, aminek az egyik eleme lehetne a beszállítói láncok létrehozása sok iparágban. Nyugat-Európában egyébként az agráriumtól kezdve, az elektronikán át, a szolgáltatásokig bevett gyakorlat, hogy az azonos területen dolgozó partnerek összefognak a kedvezőbb ártárgyalási és egyéb feltételek kiharcolásához.

Közeledik a gazdasági válság

„Minden magyar vállalkozó hamarosan a saját bőrén fogja érezni a válság jeleit” – figyelmeztetett Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke (a Trigránit első embere, a leggazdagabb magyar vállalkozó). A vezető azzal a példával élt, hogy a kereskedőknek, akik mondjuk eddig 100 napra kapták az árut, most már azonnal kell majd fizetniük, de szigorodik majd a gyártásban és feldolgozásban érdekelt gazdasági szereplők helyzete is.

A nehezebb feltételek miatt – még akkor is, ha jól működik az üzlet – kevesebb nyersanyagot fognak tartalékolni a cégek, és munkások ezreit kell majd elbocsátani. A munkáltatók szövetségének vezetője szerint az optimista forgatókönyvek szerint is, 100 ezer embert fognak elbocsátani a következő egy évben.

Diszkriminál az unió

Demján Sándor bírálta az unió politikáját is. Az EU vezetői nemrég bejelentették, hogy teljes körű garanciát vállalnak a betétekre az eurózónában, a VOSZ szerint ez teljesen ütközik a szervezet alapelveivel és az Európai Bírósághoz fordulnak, amennyiben a védőernyőt nem terjesztik ki az összes tagországra, beleértve természetesen Magyarországot is.

Az állami kiadások drasztikus lefaragását tartják a legfontosabbnak a vállalkozói érdekképviseletek. A VOSZ szerint több mint 27 ezer felesleges önkormányzati alkalmazott működik országszerte, de jelentős megtakarításokat lehetne elérni az egyetemeken és az egészségügyben is (konkrét példaként a felsőoktatásban tucatjával dolgozó nyugdíjaskorú tanárt és a főorvosok, professzorok mellett sürgölődő titkárnők hadát említette Demján).

Felelőtlenek a magyarok

Hosszú távon a költségcsökkentés mellett elengedhetetlen azonban, hogy a hiteleket felvevő emberek is kevesebbet költsenek és több legyen a megtakarítás Magyarországon.

„Itthon mindenki abban a hitben ringatja magát, hogy egy független országban él. Nem így van. Hihetetlenül ki vagyunk szolgáltatva a hitelezőknek és a spekulánsoknak” – vélekedett Demján és hozzátette, hogy a szomszédos Szlovákiában, ahol jóval alacsonyabb életszínvonalon volt még néhány éve a lakosság, jóval nagyobb a megtakarítási hajlandóság, annak ellenére, hogy 30 százalékkal magasabb a vásárlóértéke a fizetéseknek, mégsem tékozolják a pénzt az emberek luxusjavakra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.