Üzleti tippek

Fenn a csúcson

Évek óta nem látott, nyolc százalék közeli magasságba emelkedett a vállalati éven túli és éven belüli forintalapú bankbetétek átlagos kamatszintje a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Pénzügyi szakemberek azt mondják: kiélezett verseny folyik a cégek forrásaiért. Még akkor is, ha mindenki tudja: a vállalkozások fölös forintjukat legtöbbször azonnal fejlesztésre fordítják, és emiatt elsősorban az éven belüli megtakarítások érdeklik őket. Ezenkívül a klasszikus betéteknek a kisvállalkozói piacon még például a befektetési alapokkal is fel kell venniük a versenyt.

A lakossági üzletágnál tapasztalható akciókhoz képest ugyan egyelőre szűkösebb a kínálat, ám több pénzintézet a kkv-k számára kedvező betéteket is hirdetett. Ezek közül több csak az első, néhány hónapos kamatperiódusra szól, s fő célja, hogy a vállalkozó újonnan nyisson céges folyószámlát az adott banknál.

A Volksbank például júniustól a pénzintézetnél frissen elhelyezett, 3 hónapos, legalább 500 ezer forintnyi forintbetétekre 9 százalék éves kamatot kínál. A második kamatperiódustól a kamat (5 millió forint alatt) már csak 2,55 százalék. A három hónapos akciónak van euróalapú (4,5 százalék kamattal) és svájcifrank-alapú (2,75 százalék kamattal) megfelelője is. Izgalmasabb ennél a Volksbank egyéves futamidejű, 8 százalék kamatú forintbetétje, amelyből úgy lehet menet közben is 100 ezer forintot vagy annak többszörösét kivenni, hogy a maradék összeg változatlan feltételekkel kamatozik tovább.

A CIB Bank 6 hónapos futamidővel 9 százalék éves forintkamatot ajánl, de csak egyéni vállalkozók számára. Ehhez nemcsak folyószámlát kell nyitni a hitelintézetnél, hanem gondoskodni kell arról is, hogy arra érkezzen a továbbiakban a vállalkozói jövedelem, s legalább 2 csoportos beszedési megbízásra is felhatalmazást kell adni. Az akció keretében legfeljebb 15 millió forintnyi friss pénzt lehet elhelyezni a pénzintézetnél.

Internetbanki céges ügyfeleinek kedveskedik az OTP Bank, amely a kisvállalkozói e-számlacsomagja mellé kínál kedvezményes, kéthavi forintlekötést, hagyományos betéteihez képest 0,5–2,5 százalékkal kedvezőbb kamattal. Ez a kamat szerencsére nemcsak az első 60 napra szól: a betét ugyanilyen feltételekkel meg is újítható.

Ha nem is a július és szeptember között kínált kamatmértékkel, de az Erste Bank októberben is folytatni fogja a 200 millió forint alatti éves nettó árbevételű vállalkozásoknak kínált forintbetéti akcióját – ígérték e pénzintézetnél. Az Erste a múlt hónapig ajánlott 8,1 százalékos kamattal betéti lehetőséget, legalább egymillió forint lekötése esetén, 3, 6, 9 vagy 12 hónapra. Ráadásul úgy, hogy semmilyen más feltételt (például meghatározott összegű minimális havi forgalmat) nem várt el a vállalkozóktól. Mi több, utóbbiak képviselői meglévő netbanki vagy telebanki szerződés esetén személyes ügyintézés nélkül köthették le megtakarításaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik