Üzleti tippek

Lejáratós az easyHotel kampánya?

Mocskos, áldatlan állapotokat sugall az easyHotel Budapest reklámja, véli Fekete László, a Budapesti Turisztikai Hivatal (BTH) igazgatója. A YouTube-ra is felkerült szpot nem az első turisztikai reklám, ami megosztja a nézőket.

Szálláshelynepper, nem túl bizalomgerjesztő taxisofőr és rámenős krisnások is szerepelnek abban a reklámszpotban, amellyel az easyHotel csábítja Magyarországra célközönségét. A YouTube-on ’Rip-off in Budapest’ (Lehúzás Budapesten) címen is elérhető reklám zárószlogenje: „Foglalj online vagy csatázz!”.

Szakmai összefogás lejáratás ellen

Fekete László, a BTH igazgatója szerint a szpot kimondottan romboló hatású a fővárosra, illetve az egész országra nézve, különösen nyelvezete és a durva képi megjelenítések miatt. „Ez egyáltalán nem tartozik a poénos kategóriába, és nem hiszem, hogy az interneten csak ilyen jellegű filmek keltenének hatást. Ráadásul a gerillamarketing épp azokhoz – a britekhez, a fiatalokhoz, az internetes közösség tagjaihoz – jut el, akiknek a „megdolgozására” komoly erőfeszítéséket teszünk” – hangsúlyozza a vezető a Turizmus Panoráma Bulletin legfrissebb számában.

A BTH igazgatója szükségesnek tartaná, hogy a példátlan imázsrombolást a turizmus állami irányítása is vizsgálja, és a magyar szállodás szakma is tegye meg a szükséges lépéseket az ilyen, etikailag elfogadhatatlan lejáratások jövőbeni megakadályozása érdekében.

Magasabb ingerküszöb

Az easyHotel Budapest marketingmenedzsere mindezt másként látja. Pintér Gyöngyi Tünde a Bulletin hasábjain, valamint nyílt levélben is reagált Fekete László szavaira. „Mi alapvetően azt a célcsoportot szólítottuk meg, amelyet nem érnek el a hagyományos reklámok, vagyis a 16-25 év közötti korosztályt, az online világban élő fiatalokat – és körükben hatalmas sikert aratott az anyag. Budapestet kimondottan világvárosnak sikerült beállítani, nem pedig a korábbi reklámokban szereplő poros, kissé archaikus célpontnak, amelyet a fiatalok nem szívesen látogatnának meg” – mondta el a Turizmus Panorámának a marketingmenedzser. Hozzátette, ennek a célcsoportnak alapvetően más, jóval magasabb az ingerküszöbe a megszokottnál.

A szakember nyílt levelében azt is megjegyezte, hogy a szokatlan témafelvetés és az, hogy valaki felveszi a kesztyűt a negatív asszociációkkal, véleménye szerint nem bűn. A levélben a vezető megemlíti a minden évben megjelenő, az Egyesült Államok nagykövetsége által kiadott feketelistát is, amelyen hazánk mindig szerepel.

Görbe tükrök

Az easyHotel szpotja nem az első megosztó reklám a turizmusban. A Magyar Turizmus Zrt. téli utazást népszerűsítő kampánya két éven át futott Budapest Winter Invasion, azaz budapesti téli invázió néven. A török, Habsburg, illetve orosz megszállással viccelődő reklámok sokakban meghökkenést keltettek, de az akció sikerét bizonyítja, hogy egy évvel később is hasonló néven rendezték meg. Az inváziót az idei évben cseréli le a MT Zrt. ’invitation’-re, azaz meghívásra.

Szintén a MT Zrt. nevéhez fűződik az a balatoni gerillakampány, amely a KFT együttes számával rajzfilmes vicces formában próbálta megszólítani az easyHotel által is célcsoportként említett korosztályt. A Balatoni Nyár szpotja szintén növelte a tó népszerűségét a hazai fiatalok körében, noha a reklámról még a brit sajtó is megemlékezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik