Üzleti tippek

Gondolatok kalapokról

admin

2008. 09. 06. 10:07

Általában nem vagyunk tudatában annak, hogy az egónk jelentős mértékben akadályoz bennünket a hatékony gondolkodásban és érvelésben. A könyv egy módszert mutat be, amelynek az a célja, hogy a tárgyalás folyamán kiküszöbölje az egót.

Képzeljük magunk elé a következő helyzetet: új termékbevezetésről szóló megbeszélés, a marketinges lelkesedik az új ötletért, a piaci potenciált látja benne; a pénzügyes a várható többletkiadások miatt óvatos; a termékfejlesztő nehezen áthidalható műszaki akadályokról beszél, az ügyvezető pedig nem tudja, hogy kinek higgyen. A szituáció sokak számára lehet ismerős, hiszen a megbeszélések sokszor nem hozzák meg a kívánt eredményt, gyakran parttalan vitákba torkollnak. Erre kínál megoldást Edward De Bono A hat gondolkodó kalap című műve. Az Oxfordban végzett pszichológus egész életét a gondolkodási sémák megismerésének és fejlesztési technikák kidolgozásának szentelte. Felfedezte, hogy az észlelés folyamán keletkezett érzések a legfontosabb tényezők döntéseink meghozatalában, mégis folyamatosan arra törekszünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket, és mindent a logika, a racionalitás határozzon meg. Általában nem vagyunk tudatában annak, hogy az egónk jelentős mértékben akadályoz bennünket a hatékony gondolkodásban és érvelésben. De Bono módszerének célja, hogy a tárgyalás folyamán kiküszöbölje az egót mint negatív tényezőt, ezáltal a tárgy semleges és objektív felmérésére nyújt lehetőséget. A párhuzamos gondolkodás a mindenki számára előnnyel járó megállapodást tartja szem előtt. A módszer pofonegyszerű – ezért jól alkalmazható, bár a kiadó jóvoltából nemrég hazánkban járt De Bono e műve arra nem kínál megoldást, hogy mit tegyünk azokkal, akik neveltetésük, kulturális hagyományaik miatt nem képesek feltenni egyik vagy másik kalapot. Számukra a módszer bevezetése előtt még hasznos lehet egy önismereti tréning.

Edward De Bono: A hat gondolkodó kalap Manager Könyvkiadó, 2007

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.