Üzleti tippek

Előretekintő számvitel

A hagyományos számvitellel szemben a vezetői számvitel a jövőre koncentrál, és nem eredményességet mér, hanem inkább utat mutat. A könyv közérthető formában mutatja be a kérdést.

A legelterjedtebb felfogás szerint a vállalatokat a múltbeli eredményeik alapján értékeljük. Csakhogy ez legalább annyira félrevezető, mint a részvényeket a tegnapi hozamok alapján választani, hiszen egy elmúlt időszak teljesítménye semmilyen garanciát sem jelent a jövőbeni hozamokra. Abszurdum, de jó lenne, ha látnánk, hogy egy cégvezető fejében vajon mi van a vezetői számvitelről, mennyire alkalmazzák a cégen belül ezt a folyamatot. Talán a befektetők is nyugodtabbak lennének, ha tudnák, hogy FIFO vagy LIFO szerinti készletgazdálkodást folytat a cég, illetve hogyan osztályozzák a költségeket.

A vezetői számvitel ma már egyre inkább létjogosultságot nyer, hiszen egyrészt a cégek irányítóinak is tisztában kell lenniük az alapvető számviteli fogalmakkal, másrészt képesnek kell lenniük alapvető számításokkal – de legalább is érteniük kell(ene) ezekhez –, amelyek a vállalat nyereségességét meghatározzák, illetve előre látniuk kell döntéseik számviteli következményeit. A hagyományos számvitellel szemben a vezetői számvitel a jövőre koncentrál, és nem eredményességet mér, hanem inkább utat mutat, eldöntheti egy-egy projekt, termék, fejlesztés sorsát, hiszen a cégvezetőnek alapvetően a profitot kell szem előtt tartania, ez pedig lényegesen összetettebb, mint a bevételekből levonni a költségeket.

A Modern Gazdasági Ismeretek-sorozat vezetői számvitellel foglalkozó kötete a széria többi tagjánál is szájbarágósabb: leegyszerűsítő és tankönyvszerű. Összefoglalók, kidolgozott példák és házi feladatok segítik megérteni a határköltség-számítást, a tevékenységalapú költségszámítást, a tőkebefektetés értékelését. Hasznos olvasmány, amely lépésről lépésre vezet be a vezetői számvitel rejtelmeibe, s nem rabolja felesleges magyarázatokkal időnket.

Leslie Chadwick: Vezetői Számvitel, Panem Könyvkiadó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik