Üzleti tippek

Eva tündöklése és bukása

A nyári uborkaszezont kihasználva ellenzék és kormánypárt, de még gazdasági szakértők is a jövő évre vonatkozó adózási ötleteikkel árasztják el a médiát.

Az idei nyár egyik legnagyobb vihart kavaró ötlete az egyszerűsített vállalkozási adó 40 százalékra emelése. Ez az ötlet gyakorlatilag megöli ezt az adózási formát, és egyes vélemények szerint ismét a sötétszürke, illetve feketegazdaság felé tereli a már éppen kifehéredő kisvállalkozásokat. Ezzel persze az egész adózói lánc tisztulása megtorpanhat.

A gyermekbetegségek kora

Az egyszerűsített vállalkozói adó sok vitát váltott ki bevezetése óta az állam és a vállalkozások között. Kezdetben az állam túlzott engedékenysége (értsd: az akkori áfakulcsnál alacsonyabb evakulcs) miatt ez az adónem gyakorlatilag veszteséges volt. Később a változtatások okán az egyensúly helyre állt, így ma már az államnak és a kisvállalkozásoknak is megéri az eva. Az azonban már látszik, hogy az adó mai mértékének (25 százalék) további emelése az adónem „halálát” okozhatja.

A ma hatályos előírások szerint az evát az a vállalkozás választhatja, amelynek éves árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot, és nem egyéni vállalkozás esetén megfelel további, a társaság tulajdonosi szerkezetére vonatkozó előírásoknak – tulajdonosai csak magánszemélyek lehetnek, és a társaság sem lehet (rész)tulajdonosa más társaságnak.

Miért éri meg? Mert egyszerű. Az adminisztrációs kötelezettség szinte teljes hiánya vonzó bármely kisvállalkozás számára, hiszen aki számlát tud írni, az már megbirkózik az adó negyedévente történő kiszámításával és befizetésével is. Ehhez nem szükséges könyvelőt fizetni. Ahhoz azonban már nem árt persze egy jó könyvelő, hogy kitaláljuk, hogyan „használhatunk” egy evás céget legálisan a jól működő kkv nyereségének minél olcsóbb kivételére úgy, hogy tulajdonosainak egy esetleges vagyonosodási vizsgálaton se kelljen félniük.

A recept

Végy egy jól működő, nyereséget hozó, kizárólag magánszemélyek érdekeltségébe tartozó kkv-t. Adjál hozzá egy, a kkv tulajdonosi szerkezetének 1:1-ben megfelelő evás céget, és a kkv-ban fizetendő (16 százalék társasági adó, 4 százalék különadó, 25 százalék osztalékadó, 14 százalék eho) adó helyett máris csak 25 százalék evát kell fizetned. Vagyis 100 forint – a kkv-ban megtermelt adózás előtti – eredményből az evás cégen keresztül 75 forint, míg a kkv-n keresztül mindössze 49 forint marad. Ha megemelik az eva mértékét 40 százalékra, akkor még mindig marad 60 forint, de a 26 százalékos adóelőny 11 százalékra olvad.

Ehhez persze korán kellett ébredni. Az evás céget már idejekorán meg kell alapítani, hiszen az eva választásához két, az általános szabályok alapján eltöltött adóév szükséges. Az sem jelent sajnos megoldást, hogy „felvásárolunk” egy már evás céget, mert az evás státus azonnal elvész, ha a társaság tulajdonosi szerkezete 50 százaléknál nagyobb mértékben változik.

Az ilyen hosszú távú gondolkodásnak és adótervezésnek azonban gyakorlatilag gátat szab hazánkban az a tény, hogy rövid távú pénzügyi és politikai érdekei miatt a mindenkori kormányzat évről évre változtatja az adózással kapcsolatos törvényeket, és gyakorlatilag csak minden év november 16-án tudhatják meg a vállalkozások a következő év gazdálkodásának az állam által szabott pénzügyi feltételeit.

Az Európai Unió nálunk jóval régebbi tagállamaiban az adótörvények változását hatályba lépésüket megelőzően minimum egy évvel, de van, hogy két évvel korábban jóváhagyja a parlament. Mi mikor fogunk tudni ilyen alapokon nyugvó pénzügyi tervet készíteni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik