Üzleti tippek

Itthon fejleszt a Richter

Debrecenben építi fel új biotechnológiai készítményeit kutató és gyártó üzemét a Richter Gedeon (RG) Nyrt. A 15 milliárd forintos beruházás 110 új kutatói munkahelyet jelent, a tesztek 2012-ig tartanak, a gyártás pedig két évvel később indul be.

„Mindössze két hasonló létesítmény van Európában. Az autópálya közelsége és a jó infrastruktúra mellett a Debreceni Egyetem miatt választottuk a várost” – summázta a döntés okát Bogsch Erik, a magyar gyógyszergyártó multi vezérigazgatója. Öt éve alakult meg az egyetemen az Élettudományi Intézet, amelyről még a kilencvenes évek elején döntöttek.

A debreceni tudásbázisra épített a texasi székhelyű National Instruments is, amely a világ egyik vezető informatikai cége (különösen a fejlett személyi kalkulátorok területén), 10 hektáron tevékenykedik a Határ úti Ipari Parkban.

Kevesebb helyi adó több befektetőt hoz

„A texasi cég Malajziában hozta létre több száz millió dolláros új üzemét. Kiszámolták, és öt év alatt félmilliárd dollárt buktak volna a magyar adórendszer miatt, ha itt bővítik a termelést” – mondta el Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, aki az amerikai példából okulva renitens módon elengedte a Richternek a helyi iparűzési adó jó részét (a licencdíjakat, a kutatás-fejlesztési és a royalty-költségeket levonhatják az iparűzési adó alapjából).

Itthon fejleszt a Richter 1

Valószínűleg az adókönnyítés is jelentős szerepet játszott a gyógyszergyár döntésében. A Közigazgatási Hivatal egyébként megtámadta Kósa tervét, és jelenleg az Alkotmánybíróság vizsgálja annak jogosságát. A fideszes városatya azt szeretné elérni, hogy a kormány és az Országgyűlés szeptemberben tárgyalja újra a gazdálkodást érintő helyi adók rendszerét, hogy ezzel is jobban ösztönözzék a működőtőke-beruházásokat.

Az állam kárpótol

Az RG egyébként nemcsak a várostól kapott kedvezményeket. „A külföldiek magyarországi nagyberuházásaihoz hasonló mértékű állami támogatást és adókedvezményeket biztosítunk a gyógyszercégnek” – ígérte a dotációt Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter.

A kutatási-fejlesztési beruházásokhoz 10 millió euró (körülbelül kétmilliárd-háromszázmillió forint) és legalább tíz létrehozott új munkahely felett különleges támogatásokat ad a magyar állam. Az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatás mellett fejlesztési adókedvezményt, képzési támogatást és munkahelyteremtési dotációt is biztosít.

Itthon fejleszt a Richter 1

A pontos összeg egyelőre még nem nyilvános, de az biztos, hogy a többségében állami tulajdonú cég mentesül majd a társasági adó 80 százalékától az üzembe helyezés után tíz évig (erre az üzletrészre), továbbá elszámolhatja a képzési költségek majdnem 75 százalékát és K+F költségeket is levonhatja majd a társasági és szolidaritási adóalapból.

Szép kilátások

„A biotechnológiában van a jövő” – bizakodott Bogsch és hozzátette, hogy nemrég a hatalmas svájci gyógyszergigász Roche több mint 45 milliárd dollárért megvette a Genertech speciális biotech részlegét.

Itthon fejleszt a Richter 1

A Richternél a fejlesztésről még 2005-ben döntöttek, és ugyanebben az évben létrehoztak egy németországi labort, majd két évvel később megvettek egy német kutatócéget Dengelsbergben (amely az úgynevezett bakteriális ágra szakosodott). A debreceni üzem úgynevezett emlősejtes módszerrel állít majd elő inzulingyógyszereket, rákellenes antitesteket és más, a kutatásokhoz használatos alapanyagokat.

Jól teljesít a Richter

Az RG egyébként rendkívül jó negyedévet produkált idén. Az adózott nyeresége 41,7 százalékkal közel 10 milliárd forintra nőtt, árbevétele pedig 11,8 százalékkal 57 milliárd forintra emelkedett a tavalyi év első három hónapjához képest. Az exportpiacokról származó árbevétel 2008 első három hónapjában 191,2 millió euró volt, 25,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bázisnál. A FÁK-államokban 9,7, az EU-ban pedig nem kevesebb mint 57 százalékos növekedést értek el.

Problémák voltak idén a külföldi terjeszkedéssel: a Genefar az utolsó pillanatban visszatáncolt a lengyel Polpharma és egy másik orosz cég eladásától, s ezért az RG 40 millió dolláros kötbért követel. Az elemzők azt jósolják, hogy hosszú távon a magyar gyógyszercég sem kerülheti el a szektorban jellemző gigafúziókat, és néhány éven belül egy nagyobb nyugat-európai szereplő felvásárolja majd az egyik legjobban teljesítő tőzsdei cégünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik