Üzleti tippek

Soko: 2,3 milliárdra perlik a magyar államot

A magyar államnak is része van abban, hogy a németországi, azóta a bíróságon is jogtalannak bizonyult hatósági akciók tönkretettek magyar vállalkozásokat, ezért a Soko-ügyben érintett hazai cégek a héten beadják a magyar állam ellen a keresetüket - értesült a Népszabadság.

A héten beadják a Nemzetközi Vállalkozók Egyesülete (NEV) és a 2004-2005-ös németországi munkaügyi razziákban meghurcolt 17 cég perközösségének ügyvédei a Fővárosi Bíróságra keresetüket, melyben együttesen 2,3 milliárd forint vagyoni és nem vagyoni káruk, valamint elmaradt bérjellegű juttatásaik megtérítését kérik a magyar államtól – értesült a Népszabadság Tóth Boldizsártól, a NEV elnökétől, a perközösség vezetőjétől.

Németországban a feketemunka elleni kampány idején, 2004-ben és 2005-ben félszáz magyar cég ellen indult vizsgálat, melyek együttesen több mint 3000 kiküldetésben foglalkoztatott dolgozónak adtak munkát német munkahelyen egy 1989-es kormányközi egyezmény alapján. Zárolták a hatóságok a magyar cégek számláit, Németországban és Magyarországon is házkutatásokat tartottak az irodáikban. A hatósági fellépés hatására a német cégek sorra szerződést bontottak a magyarokkal.

Azóta tíz-egynéhány cég esetében törvénytelennek minősítették és megszüntették az eljárást a német bíróságok. Néhány cég az ottani bíróságok felszólítására már be is adta kártérítési igényét. Egyes cégek vezetőire nyomást gyakoroltak a német nyomozók: ha lemondanak a kártérítésről, rájuk nézve kedvezően zárják le az ügyüket.

A perközösség jogászai szerint, amennyiben kellően körültekintően járt volna el a Legfőbb Ügyészség, amikor a nemzetközi jogsegélyre hivatkozva kiszolgáltatta a magyar cégeket a német hatóságoknak, megakadályozhatta volna a cégek tönkretételét – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik