Üzleti tippek

Gorillaimádat Cannes-ban

Megosztott Grand Prix-vel zárult az idei Cannes-i Reklámfesztivál: a zsűri egy Cadbury-tévéspotnak és egy Microsoft-videójáték webes kampányának ítélte oda a legjobbnak járó díjat. A magyarok jobban szerepeltek, mint tavaly.

Az idén első ízben adtak megosztott Grand Prix-díjat a Cannes-i Reklámfesztiválon: a zsűri döntése alapján a Cadbury Gorilla-tévéspotja és a Microsoft Halo 3 játék webes kampánya képviseletében mondhatni összeolvadt a régi és az új média. „Mindkettő zseniális munka, nem lett volna értelme egyiket a másik elé helyezni” – mondta Craig Davis, a JWT kreatív igazgatója és a zsűri elnöke azon a sajtóvetítésen, ahol a Halo 3 Xbox-játék online reklámfilmsorozatának Ellenséges fegyver című spotját és a gorillás tévéreklámot bemutatták. Davisen kívül a többi zsűritag is egybehangzóan állítja: egyáltalán nem okozott problémát vagy komolyabb vitát, hogy a két alkotás megosztva kapja a fődíjat, annál is inkább, mert a B kategóriákban (internetes, interaktív, integrált film és más felületek) rengeteg jó munka szerepelt.

Üzleti siker

Tudta-e?

A Cannes-i Reklámfesztiválon 43 magyar alkotásból négy került shortlistre, egy bronzérem született, mégpedig cyber kategóriában.

A főemlős és a jövőben játszódó fiktív háborút bemutató Halo 3 főszereplője, Master Chief kétségtelenül az idei év legnagyobb reklámikonja. Közös vonásuk az, hogy mindkettőhöz nagy üzleti siker kötődik. A TAG/McCann által fémjelzett Halo 3 webes sorozat esetében egy teljes körű, integrált kampányról van szó, amely az eddigi legnagyobb szabású videójáték-bevezetést valósította meg. A Fallon Gorillájában egy valósághű majomjelmezbe bújt színészt láthatunk, aki Phil Collins In the Air Tonight című slágerére fejezi ki érzelmeit, és kezd vad dobolásba – a megrendelő szerint ezzel nem kis növekedést eredményezve az eladásokban. „A Gorilla esetében elképesztően bátor munkáról van szó, amely szembeszáll a reklámozás hagyományaival. Lényege, hogy a konvenciókon túllépve egyszerűen kijelenti, hogy a csokoládé az élvezetről szól” – mondta Davis. A Fallon London egyébként Arany Oroszlán-díjat is nyert egy másik filmjéért, amelyben egy Skoda Fabiát készítenek süteményből.

Amerikai siker

A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 21 Arany, 33 Ezüst és 52 Bronz Oroszlánt osztott ki az idén. Az Egyesült Államok ügynökségei 12 esetben kaptak a legfényesebbikből, 10 munkájuk második, míg 15 harmadik helyen végzett. A tengerentúli aranyak között szerepelt még a Saatchi & Saatchi Crest fogkrémkampánya, amely a zsűritagok szerint szintén esélyes volt a Grand Prix-re. A BBDO New York nemcsak az AT&T-féle Scorsese-reklámért és a HBO-nak készített Voyeur outdoor kampányért járó Arany Oroszlánt vitte haza, hanem Az Év Ügynöksége elismerést is begyűjtötte. Az Év Hálózata szintén a BBDO lett, maga mögé utasítva a DDB-t és a Saatchi & Saatchit. A legsikeresebb produkciós cégeknek járó Aranypálmát a MJZ kapta, megelőzve az RSA Films, a Gorgeous Enterprises, az O Positive és a Biscuit Filmworks céget.
Az újszerűséget díjazó Titanium kategóriában az Uniqlo japán ruhamárka Uniqlock című kampánya (Projector Tokyo) nyert, az év hirdetője pedig a P&G lett.

Bandi befutott

A 2008-as év mindenképpen sikeresebb volt a magyar ügynökségek számára, mint a 2007-es. Tavaly 22 magyar pályázat közül csak egy került rövid listára, érmet pedig egyáltalán nem hozhattak haza az ügynökségek, míg az idei, 55. Cannes-i Reklámfesztiválon 43 magyar alkotásból négy került shortlistre, és egy bronzérem is született, mégpedig cyber kategóriában. Ezt a Leo Burnett a Djuice számára készített munkája, a SMS Bandi kapta, amelyet a Carnation közreműködésével készítettek el. Emellett rövid listára került az ügynökség Secret Jewel kampánya a promo, illetve az Ogilvy három munkája az outdoor kategóriában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik