Üzleti tippek

Uniós pályázatok: csak beadom és már megnyertem?

A pályázatok egy részénél kiszámíthatók az esélyek. Az Üzlet&Siker a vállalkozások lehetőségeiről beszélgetett szakértőkkel.

A kkv-k harmincnyolc százaléka szerint nagyon nehéz uniós pályázati pénzt nyerni. Túl szigorúak a feltételek?

Az elmúlt másfél évben jó néhány adminisztratív terhet enyhítettek, de még mindig bonyolult egy megfelelő színvonalú pályázati anyag összeállítása. A változtatások híre gyakran nem jut el a vállalatvezetőkhöz. Például most is vannak a pályázásból kizárt beszerzések (rendszámos jármű és ingatlanvásárlás), amelyeket még mindig próbálnak megpályázni a cégek.

Ön szerint kiszámítható, hogy melyik pályázat nyer?

Nem olyan könnyű!

„Mi egészen másképp látjuk a helyzetet, a technológiai korszerűsítéseknél például 15-20 vállalkozóból minössze egy tud megfelelni a követelményeknek. A kis termelő cégeknek általában nincs meg az egy főre jutó négy milliós éves árbevétel, a szolgáltatók pedig egyszerűen nem tudnak beruházni” – vélekedett az FN-nek Molnárka Gábor, a Cooper Consulting tanácsadója és hozzátette, hogy hasonló a helyzet több másik uniós pályázatnál. A szakértő említett egy könnyen hozzáférhető forrást. Az ITD Hungarynél lehet pályázni külföldi kiállítások támogatására, igaz ez csak az exportra termelő, vagy külkereskedő vállalkozásoknak lehet érdekes. Ez utóbbi nem uniós pályázat, nemzeti forrásból finanszírozza a kereskedelemfejlesztési hivatal.

Bizonyos pályázatoknál kiszámítható. Ilyen például az automatikus pályázat a mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítésére. Ez azért automatikus, mert aki megfelel a formai és jogosultsági feltételeknek, az biztos lehet benne, hogy kap támogatást. Emellett a legtöbb vállalkozásfejlesztési támogatáshoz pontrendszer is kapcsolódik. A minimumpontszám elérése ugyan nem garancia a sikerre, mégis elég jól kiszámíthatók a pályázó esélyei.

Milyen pályázatok futnak most, amelyek kifejezetten a kkv-knak szólnak?

Tipikusan ilyen a mikro- és kisvállalkozások számára kiírt, technológiafejlesztésre felhasználható GOP-2.1.1/A és KMOP-1.2.1/A pályázat. Ezek kis értékű eszközbeszerzésre használhatók fel. A beszerezhető gépeket tízoldalas listából lehet kiválasztani, a nyomdagépektől az orvosi műszerekig.

A közép-magyarországi régióban maximum tízmillió forintig, az ország többi részén húszmillió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázatok intenzitása a közép-magyarországi régióban maximum 25–30 százalék, az összes többi térségben maximum 30–50 százalék. Külön pályázatot írtak ki az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésére, valamint a vállalatokon belüli folyamatmenedzsment támogatására.

Elsősorban a mezőgazdaság területén működő vállalkozásoknak szólnak az EMVA-pályázatok, ilyen a mezőgazdasági értéknövelő beruházásokra szóló felhívás, vagy a kertészeti gépek beszerzésére, valamint a növénytermesztési és a kertészeti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó pályázatok.

Induló vállalkozások hogyan tudnak idén pályázni?

A GOP-pályázat keretében pályázhatnak komplex beruházásokra. De kizárólag a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásokra lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. Mivel a 174 kistérségből 94 hátrányos helyzetű, a célterületek nagysága jelentős.
Például egy eredetileg budapesti cég is pályázhat, amely kifejezetten a támogatás megszerzése érdekében nyit ott telephelyet, mondjuk Bugacpusztán. Csak az számít, hogy hol valósul meg a beruházás.

Szokás-e a cégeknél a pályázati kiíráshoz igazítani a projektet?

Ez régen volt nagyon gyakori. Úgy kerestek meg bennünket a cégek, hogy támogatást szeretnének, de legfeljebb halvány elképzelésük volt arról, hogy mire. Most már megfordult a helyzet. Általában konkrét beruházáshoz keresnek pályázati lehetőséget.

A tervezet alapján van-e olyan pályázat, amely még nem jelent meg, de népszerű lehet?

Igen. Ilyenek lehetnek a vidékies településeken működő mikrovállalkozások részére kiírandó pályázatok. A várhatóan július–augusztus folyamán megjelenő pályázatokon azok a 10 fő alatti cégek pályázhatnak majd, amelyek ötezer fő alatti lakosságszámú vagy 100 fő/négyzetkilométer népsűrűség alatti településeken működnek, és a GOP-programokból kiszorultak.

Ahhoz, hogy valaki pályázati pénzhez jusson, rendelkeznie kell az önerő mellett a támogatás megelőlegezésére vonatkozó finanszírozással is. Milyen termékeket kínál egy bank a kkv-k számára?

A hiteltermékek általában alkalmazkodnak a pályázati konstrukciókhoz, ugyanakkor a pályázattól függetlenül is igénybe vehetők. A beruházási és a vállalkozásfejlesztési hitelek például kiválóan alkalmasak a pályázati önerő finanszírozására, a forgóeszközhitelek pedig az utólag lehívható támogatások előfinanszírozására.

Ha külső szakértőt kell a pályázathoz igénybe venni, akkor az általában elviszi a remélt források egy részét. A K&H Csoportnál mennyi a sikerdíj?

Alkalmazkodtunk a piaci árakhoz és konstrukciókhoz. Általában kétváltozatú ajánlatot szoktunk tenni: alapdíjat és sikerdíjat, vagy csak sikerdíjat. Ha nyer a pályázat, akkor a lehíváshoz kapcsolódó projektmenedzsment-munkát napidíjas alapú elszámolásban tudjuk biztosítani.

(Az Üzlet&Siker Bognár Mihállyal, a K&H Csoport Pályázati Igazgatóságának vezetőjével beszélgetett.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik