Üzleti tippek

Kommunikációs gyorstalpaló

A tervezés a sikeres kommunikáció titka. Hogyan lehet felkészülni egy interjúra, vagy a konkurencia felderítésére? A kommunikációs szekértő gyakorlati tanácsai.


Egy céges kommunikátornak tisztában kell lennie néhány alapvető műfajjal, mert ha közönség elé merészkedik – akkor is, ha az csak egyetlen ember –, azonnal újságíróvá és színésszé kell válnia, felvértezve esztétikai, pedagógiai és pszichológiai eszköztárral.


Érdemes megismerni néhány alapvető fogalmat: a hírt (a céges üzenetek tálalásához), a tudósítást (hogy az üzenetet részletesen lehessen közvetíteni) és az interjút (a kommunikátornak információ kell, és jól kell működtetni a külső elhárítást). Ezeket a kategóriákat minden üzletembernek érdemes ismerni, mert jól jöhetnek a tárgyalásoknál is.


Újságírónak lenni

Minden műfaj kiindulópontja a hír. Hat kérdést kell megválaszolnia: hol, mikor, kicsoda, mit csinált (vagy kivel mi történt), miért és hogyan? A hír alapvető fontosságú az üzletkötéstől adósságbehajtásig, mert ezeket az tényeket a partner tudomására kell hozni. Minden hír elmondható 20 másodpercben, röviden és tömören kell megadni az alapvető információkat.

A tudósításban részletesebben lehet elmondani a történteket. Pontosabban lehet megjelölni a helyszínt, és az időpontot, jellemezni lehet a szereplőket, meg lehet említeni az okokat, okozatokat és a módszereket is. A tudósítás időkerete egy–másfél perc.

Az interjúnak már legalább két szereplője van. A műfaj célja, hogy az információéhes kérdező a leghitelesebb forrásból jusson hírhez. Célirányos kérdéseket kell megfogalmazni, de a másik szerepébe is bele kell élnie magát a kérdezőnek. A válaszadónak képesnek kell lennie a világos, tényszerű válaszokra. Az interjú időkerete körülbelül három perc. Ezek a műfajok nem tűrik a személyességet! Ami nem tény, az nem hiteles. A siker az előkészületeken múlik. Minden párbeszéd előtt fel kell készülni!

Hogyan lehet felkészülni?
Ha mi fogunk kérdezni, gyűjtsük előre össze mindazt, amire választ remélünk. Ha tőlünk kérdeznek, igyekezzünk kitalálni, milyen kérdéseket kaphatunk, hogy készülhessünk a feleletekkel. Ha érvelnünk kell: lajstromozzuk, mi szól ügyünk mellett.
Ha előre kitalálható, hogy támadni fognak bennünket, akkor azt, mi minden szól mellettünk! Hosszú távon a támadó hozzáállás sosem vezet eredményre, az állítások – a nagy számok törvénye szerint – győzedelmeskedni szoktak a tagadások fölött.
Előbb-utóbb szembesülünk egy problémával: hogyan hallgassunk? Vigyünk például jegyzeteket magunkkal, hogy szemünkkel tudjunk valamibe kapaszkodni. Érdemes tartalék témákat gyűjtenünk, amelyek valamelyikével más irányba terelhetjük a megakadt beszélgetést, még ha „kilóg is a lóláb”. Történjék bármi: a szemkontaktust mielőbb fel kell venni!
Fontos, hogy a beszélgetőtársunkat is felkészítsük. Néhány kérdést előre tisztázni kell. Mit akarunk tőle, és hol akarunk beszélgetni? Hányan leszünk a megbeszélésen? Mennyi időt fog ránk fordítani és érdemes-e hozni valamilyen illusztrációt? Egy jó felkészüléssel magabiztosan nézhetünk bármilyen beszélgetés elé.

Önellenőrzés


1. Ön milyen vitapartner?

A: Lehengerlő.
B: Mindig utólag jut eszembe a jó érv.
C: Kerülöm a konfliktusokat…

2. Mit gondol az újsághírekről?

A: Többnyire se fülük, se farkuk.
B: Profik írják, szóval nekem tetszenek.
C: Azokról a kis rövidekről beszélünk, ugye?

3. Adott már ön interjút?

A: Adok, veszek! Mindennel foglalkozom, ami pénzt hoz.
B: Egyszer kérdeztek a kedvenc ételeimről.
C: Á, nem érdeklek én senkit.

4. Mit elemzett utoljára?

A: Az eladási statisztikánkat a negyedéves GDP tükrében.
B: Az NB II Keleti csoportjának eredményeit.
C: József Attila-verset a gimiben.

5. Ön mennyi időt szán egy beszélgetésre?

A: Három percet.
B: Amennyi idő alatt mindent megdumálunk.
C: Hát az nem a másiktól függ?

6. Ön mit kérdezett utoljára?

A: Kérem, én csak kijelentő mondatokban beszélek.
B: Hogy lehetne-e olcsóbban…
C: Válaszolhatnék később?


Ha az A válaszból van több: ön túlságosan magabiztos. Az élet igazolja, hogy mindig önnek van igaza?
Ha a B válaszból van több: ugyan már! Legyen magabiztosabb!
Ha a C válaszból van több: hagyjon már fel végre ezzel az állandó kishitűséggel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik