Üzleti tippek

Jelentősen szigorodna a színesfémek átvétele

admin

2008. 05. 15. 14:04

Hamarosan a színesfémtelepek csak vám- és pénzügyőrségi engedéllyel és ellenőrzés mellett vehetnének át hulladékként eladni kívánt fémeket.

A tervek szerint tavasszal már tárgyalhat az Országgyűlés a színesfémlopások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról, a kodifikációt követően pedig várhatóan ősszel fogadhatják el a jogszabályt – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos az illegális színesfém-kereskedelemről tartott konferencián, Budapesten.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által szervezett tanácskozás sajtótájékoztatóján az Új rend és Szabadság program kormánybiztosa azt mondta: a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélések, bűncselekmények veszélyeztetik az emberi életet, a testi épséget, a kulturális örökséget, ezek pedig olyan alkotmányos értékek, amelyek védelme érdekében a szokásosnál szigorúbb szabályozás alkotható.

Hozzátette: a javaslat eleme, hogy a jövőben csak üzletben lehessen színesfém-kereskedelmet folytatni, a működéshez pedig biztosítékot kelljen letenni. Az üzletek engedélyezését és ellenőrzését a vám- és pénzügyőrség végezné.

A javaslatban tíznapos tárolási kötelezettséget is előírnának a kereskedőknek, addig nem lehetne feldolgozni, beolvasztani a hulladékot. Erről – mint a kormánybiztos elmondta – vita volt a felszólalók között, mert a szakmai szervezetek nem értettek egyet a javaslattal.

Azt is javasolják, hogy hatósági engedélyre legyen szükség a különböző szakrális vagy nemzeti kulturális örökséghez tartozó tárgyak – például köztéri szobrok, domborművek – beolvasztásához, s ezekre egyedi azonosítót akarnak felszerelni, ami csak magas főfokon semmisülne meg.

Körülbelül 20 ezren foglalkoznak színesfém-kereskedelemmel, s becslések szerint 300-an vannak azok, akik visszaélnek a jelenlegi szabályokkal. A színesfémlopással okozott közvetlen anyagi kár becslések szerint 3-4 milliárd forint évente, a lopás miatti szolgáltatáskieséssel számított tényleges kár megközelíti a 10 milliárd forintot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.