Üzleti tippek

Jelentősen szigorodna a színesfémek átvétele

Hamarosan a színesfémtelepek csak vám- és pénzügyőrségi engedéllyel és ellenőrzés mellett vehetnének át hulladékként eladni kívánt fémeket.

A tervek szerint tavasszal már tárgyalhat az Országgyűlés a színesfémlopások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról, a kodifikációt követően pedig várhatóan ősszel fogadhatják el a jogszabályt – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos az illegális színesfém-kereskedelemről tartott konferencián, Budapesten.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által szervezett tanácskozás sajtótájékoztatóján az Új rend és Szabadság program kormánybiztosa azt mondta: a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélések, bűncselekmények veszélyeztetik az emberi életet, a testi épséget, a kulturális örökséget, ezek pedig olyan alkotmányos értékek, amelyek védelme érdekében a szokásosnál szigorúbb szabályozás alkotható.

Hozzátette: a javaslat eleme, hogy a jövőben csak üzletben lehessen színesfém-kereskedelmet folytatni, a működéshez pedig biztosítékot kelljen letenni. Az üzletek engedélyezését és ellenőrzését a vám- és pénzügyőrség végezné.

A javaslatban tíznapos tárolási kötelezettséget is előírnának a kereskedőknek, addig nem lehetne feldolgozni, beolvasztani a hulladékot. Erről – mint a kormánybiztos elmondta – vita volt a felszólalók között, mert a szakmai szervezetek nem értettek egyet a javaslattal.

Azt is javasolják, hogy hatósági engedélyre legyen szükség a különböző szakrális vagy nemzeti kulturális örökséghez tartozó tárgyak – például köztéri szobrok, domborművek – beolvasztásához, s ezekre egyedi azonosítót akarnak felszerelni, ami csak magas főfokon semmisülne meg.

Körülbelül 20 ezren foglalkoznak színesfém-kereskedelemmel, s becslések szerint 300-an vannak azok, akik visszaélnek a jelenlegi szabályokkal. A színesfémlopással okozott közvetlen anyagi kár becslések szerint 3-4 milliárd forint évente, a lopás miatti szolgáltatáskieséssel számított tényleges kár megközelíti a 10 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik