Üzleti tippek

Az unió menti meg az IT-piacot

admin
admin

2008. 05. 08. 11:00

A friss uniós források révén drasztikusan nőhetnek a kkv-szektor informatikai kiadásai. Ez közrejátszhat abban, hogy visszatérjen az élet az IT-piacba.

Az informatikai piac egyik legismertebb elemző cége, az IDC becslése szerint a 2006-os 10 százalék körüli növekedést követően tavaly, forintban számolva mindössze 5 százalék körül bővült az informatikai piac. Magyarországon ugyanakkor idén már 7 százalék körüli bővülést vár az IDC, ez enyhe javulást jelentene.

A telekommunikációs szektort nem számítva több mint 540 milliárd forintra rúgott a magyar IT-piac volumene 2007-ben. A költések több mint 43 százalékát ezúttal is a hardverek adták. (Szoftverekre 23 százalékos, IT-szolgáltatásokra 34 százalékos arányban költöttek.)

Sereghajtók lettünk

Az IDC Hungary vezető elemzője, Marosvári Gábor azt mondja, a magyar GDP egy százalék körüli növekedését elnézve nem meglepő, hogy ilyen mértékben lelassult a növekedés az informatikai szektorban is. Néhány évvel ezelőtt még a 10 százalékot megközelítő, esetenként meghaladó mértékű volt a hazai IT-piac növekedése, de már ez a növekedési ütem is érezhetően a régiós átlag alatt volt.

Magyarország mára az informatika területén is a régiós sereghajtók közé került, legalábbis, ami a piac bővülési ütemét illeti. A piac abszolút nagyságát tekintve ugyanis az orosz, a lengyel és a cseh IT-szektor mögött még mindig a negyedik helyen állunk.

Egy főre vetítve a cseh piac több mint másfélszeresére nőhet 2011-ig, és a lengyel, valamint szlovák költések is beérik addigra a magyarok 2011-ben várható költését.

Uniós mentsvár

A gondok már rövid távon is mutatkoznak. A lassuló gazdaság nemcsak a kiskereskedelmi forgalmat vagy az egyéni felhasználók vásárlókedvét rombolta. Nagyobb baj, hogy korábban az informatikai iparág motorját jelentő kis- és középvállalati szektort is drámaian sújtja.

A múlt évben ráadásul kifutottak az uniós pályázatok, amelyek során mind eszközbeszerzés, mint vállalatirányítási és egyéb üzleti alkalmazások bevezetésére jelentős pályázati pénzeket hívtak le. A kisvállalatok beszerzési aktivitását igencsak meglendítette ez, igyekeztek az utolsó fillérig kihasználni a technológiai fejlesztési támogatásokat a cégek. Mindez azonban 2007-re kifulladt.

Másrészről elmaradt a nagyvállalati megrendelések várt növekedése. A nagyobb cégek jobb esetben is átütemezték, több kisebb projektre bontották informatikai fejlesztési projektjeiket. Sőt számos multinacionális cég esetében előfordult, hogy az IT-beszerzési döntéseket az anyavállalati szintre központosították. Igaz viszont, hogy várhatóan 2008 második felétől újra felpöröghet a kkv-szektor, mert újra elérhetők az uniós támogatások, számos technológiafejlesztési pályázatot írtak, írnak ki jelenleg.

Az IDC szerint az uniós pénzek évente akár 2–3 százalékponttal is hozzájárulhatnak a növekedéshez. A gazdaság drámaian lelassuló növekedése mégis még legalább egy-két évig meghatározza a magyar piacot – véli az IDC Hungary vezető elemzője.

Kormányzati kételyek

Becslések IT-költésRE

(milliárd forint)

2007
– Hardverértékesítés 235
– Szoftverértékesítés (dobozos) 123
– Értékesített – IT-szolgáltatások 184
Összesen 542

*A 2008-as évre az IDC 7 százalék körüli bővülést jósol az összes informatikai költés tekintetében.

Forrás:
IDC Hungary

Mindemellett persze a kormányzati költések visszafogása is rendkívül negatívan hatott a piacra. Az Oracle és az SAP magyarországi vezetése néhány héttel ezelőtt tartott, szűk körű beszélgetéseken adott hangot kételyeinek azzal kapcsolatban, hogy az államigazgatási megrendelések alacsony szintje a jövőben érdemben változna.

E nagy cégek vezetői az állami oldalon mégis leginkább a koncepciók krónikus hiányát kérték számon. Nagy kérdés, hogy a sok tízmilliárd forint uniós támogatás kormányzati szinten végül egységes rendszerek kialakítására vagy jobbára felesleges PC-korszerűsítésekre költik majd el az állami, illetve költségvetési szervek. Pedig ez a szektor az összes informatikai költés mintegy ötödéért felel.

Ám az elektronikus útdíjtender nem akar megszületni, és sehol sem tart a közigazgatási eljárások valamifajta egységesítésének ügye. Így, bár a piac a támogatások következtében nő, tényleges hozzáadott érték viszonylag kevés keletkezhet a közszférában.

Tarolnak a nagyok

Hatalmas ágazati probléma továbbá, hogy a globális szinten zajló hatalmas konszolidációt és együttműködéseket nem tudják jól követni a hazai IT-kkv-cégek, érdekeiket nem tudják hatékonyan egyeztetni. Az informatikában uralkodó óriások pedig egymás elől halásszák el az innovatívabb független fejlesztő cégeket, illetve partneri együttműködések révén határozzák meg az iparágat.

Az IT-kkv-szektor ráadásul erős nyomás alatt áll: a legnagyobb hazai cégek egyre inkább csak az informatikai óriások „kvázi szabványait” használja, s az ezekhez való illeszkedést gyakorlatilag „előírják” IT-beszállító partnereiknek is. Ez pedig tovább csökkenti a sokszínűséget az IT-megoldások, -szolgáltatások és -szoftverek területén. E globális koncentrációk piaci súlyát tovább erősíti, hogy nemcsak a vevők vagy a beszállítók koncentrálnak ezekre a cégekre, hanem a tőzsdei befektetők is.

Verseny egymásért

Az óriások persze együttműködnek sok-sok területen, érdekeiknek megfelelően. A verseny sokszor nem egymás ellen, hanem egymásért és mind nagyobb piac megnyeréséért folyik. Erre példa a kis- és közepes cégeknek közösen nyújtott megoldáscsomagok, illetve a szoftverek mind nyíltabbá tétele.

A kkv-k ugyanakkor a vállalatirányítási rendszerek, az ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, SCM) és egyéb üzleti alkalmazások területén egyre sűrűbben találkoznak kedvező akciókkal, fizetési konstrukciókkal, amelyek a pályázatokkal együtt komoly előrelépési lehetőséget rejtenek.

Persze csak akkor, ha jól sikerül kihasználni az új technológiák adta előnyöket a céges szervezetekben. Ez is segíthet abban, hogy a következő nehéz esztendőket a kisebb cégek is jól viseljék, amíg makrogazdasági szinten is visszatér a bizalom.

A hosszabb távú sikerhez azonban legalább a szoftverek és a szolgáltatások terén sokkal több egyedi innovációra, kutatásra és egyéni ötletre, iparági IT-megoldásra lenne szükség – a bejáratott termékek és szolgáltatások adásvétele vagy a „bérmunka” kevés az igazi sikerhez. Ehhez nemcsak tőkéből, hanem vezetési tapasztalatokból is jóval többre lenne szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.