Üzleti tippek

Utolsó esélyt ad az APEH

Nyolcvanezer feltételezett potyautasnak kell hamarosan számot adnia a be nem fizetett társadalombiztosítási járulékokról az adóhatóságnak – derült ki az APEH hétfői sajtótájékoztatóján. Ha az érintettek az értesítést követő nyolc napon belül tisztázzák vagy rendezik a biztosítási jogviszonyukat, nem indul automatikusan vizsgálat ellenük, bár amnesztiára már nem számíthatnak.

A hivatal hamarosan postázni kezdi a nem fizetőknek az értesítő leveleket – mondta a tájékoztatón Polgár Péter, a hivatal elnökhelyettese. Az egyik űrlapon olyan rubrika is található, amelybe a munkáltató (ha van) neve és címe írandó be.

Jelezhető a fekete munkaviszony

A FigyelőNet arra a kérdésére, hogy a bejelentetlen, írott munkaszerződéssel sem rendelkező munkavállaló is beírja-e a munkáltatót (a munka törvénykönyve szerint ugyanis munkaviszony szóbeli megállapodás alapján is létrejöhet, bár kötelező írásba foglalni), az elnökhelyettes úgy fogalmazott: az űrlap a valós, vagy valósnak vélt munkaszerződés alapján kitölthető.

Ha a feltételezett potyautas beír a kérdőívbe munkáltatót, az APEH megkeresi a céget, s igyekszik tisztázni a helyzetet. Ha kiderül, hogy létező munkaviszonyról van szó, az adóhatóság a dolgozó bejelentésére kötelezi a céget. Ha a munkaviszony létrejötte nem bizonyítható, akkor viszont a dolgozónak kell állnia a „cechet”, és – akár több évre visszamenőleg – be kell fizetnie az egészségügyi járulék minimumát – mondta a FigyelőNetnek Polgár Péter.

Járulék diszkontáron

A minimálisan fizetendő járulék összege egyébként évről évre jelentősen változott. Tavaly legalább a minimálbér 9 százalékát, 5895 forintot kellett fizetni, tavalyelőtt még a minimálbér 15 százaléka, 9375 forint volt az alsó limit.

A jelenlegi minimális összeg havi 4350 forint. Ezzel a havonta fizetendő összeggel bárki biztosítottá válhat, ha különmegállapodást köt a tb-vel. A korábbi évekhez képest kifejezetten „diszkontárral” az állam nyilvánvaló módon minél többeket igyekszik rávenni arra, hogy önként rendezzék jogviszonyukat.

Alighanem ezért bízik Polgár Péter abban, hogy nem kell majd tízezres nagyságrendben vizsgálatokat lefolytatniuk, hanem az értesítő levelek hatására az érintettek tisztázzák, rendezik a jogviszonyukat, ha máshogy nem, akkor a havi 4350 forintos terhet jelentő tb-megállapodással (ami az adóhatóság ügyfélszolgálatán keresztül megtehető).

Az adóhivatal nem egyszerre küldi ki az értesítéseket, ezért az elnökhelyettes szerint nem tumultusra számítani az ügy miatt az APEH ügyfélszolgáltain.

Elkerülhető az automatikus vizsgálat

Ha az értesítettek ugyanis tisztázzák vagy rendezik jogviszonyukat (az értesítést követő nyolc napon belül), akkor elkerülik, hogy automatikus vizsgálat induljon ellenük.

Ugyanakkor – tette világossá az elnökhelyettes – arra nem lehet garanciát adni, hogy azok, akik most rendezik jogviszonyukat, nem kerülhetnek véletlenszerűen adóhatósági vizsgálat alá. Akik viszont tavaly december 31-ig tisztázták társadalombiztosítási jogviszonyukat, azok adóamnesztiában részesültek.

Bírságok járnak a cégeknek

Az APEH adategyeztetéseiből az is kiderült, hogy körülbelül 4-5000 foglalkoztató nyújtott be járulékbevallást, de nem jelentett be biztosítási jogviszonyt. A vétkes cégek az általános szabályok szerint akár félmilliós büntetésre is számíthatnak.

Az APEH az általa eddig vizsgált 134 ezer magánszemélyből nagyjából 34 ezer személyt nem tudott beazonosítani. Őket az adóhivatal levélben szólítja föl adóazonosító jelük közlésére, vagy ha nincs, annak igénylésére. Nagyjából tízezer személyről derült ki az adatellenőrzés során, hogy nincs értelme felszólítani őket jogviszonyuk rendezésére, mert az rendezett, vagy már meghaltak, esetleg külföldre távoztak, avagy diákok, netán nyugdíjasok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik