Üzleti tippek

Többen választhatnák az egyszeres könyvvitelt

Pénzforgalmi szemléletű könyvelés a kis cégeknek, az összes adó egy számlaszámra történő befizetése, adók összevonása - ilyen, s hasonló egyszerűsítő javaslatok hangzottak a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) mai ülésén. Jelentős erőforrásokat kell fordítaniuk a cégeknek a kötelezően előírt adminisztrációra - derült ki az ülésen ismertetett tanulmányokból.

A magyar adórendszert egyszerűsítő javaslatokat tartalmazó tanulmányokat mutattak be a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) mai ülésén Budapesten. Egyes egyszerűsítő javaslatok a költségvetésnek sem jelentenének tehertételt.

A kerekasztal tagjainak bemutatott egyik tanulmány javaslata szerint bizonyos bevételi összeghatárig a vállalkozások pénzforgalmi szemléletű, egyszeres könyvvitel választhatnának.

Költségmentes javaslatok

Lőrincze Péter, a VOSZ képviselője szerint ezt a javaslatot akár azonnal meg lehetne valósítani, mert nem jár költségvetési teherrel. (Jelenleg a legkisebb társaságnak is kötelező kettős könyvvitel alkalmaznia.)

A kettős könyvvitel szabályait a nemzetközi sztenderdek szerint is legalább közepes vagy nagyvállalatok esetében célszerű fenntartani, míg az ennél a kategóriánál kisebb cégek esetében fölösleges ezt a rendszert alkalmazni – mondta Lukács János egyetemi docens. A szakember szerint a multinacionális cégek esetében elég lenne csak a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint elkészíteni a beszámolót.

Nem terhelné a költségvetést annak a javaslatnak a megvalósítása sem, hogy a vállalkozások egy számlaszámra fizessék be a különféle adókat – mondta a FigyelőNet kérdésére Lőrincze Péter. Kevésbé egyszerű, de szükségszerű feladat az adónem összevonása, egyszerűsítése – tette hozzá.

Határozott kormányzati szándék nélkül azokat a javaslatokat sem lehet végrehajtani, amelyeknek nincs költségvonzatuk- mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Tucatnyi adót fizet az átlagvállalkozó

A magyarországi kis- és középvállalkozások átlagosan több mint 12-féle adót fizetnek, az adófajták száma függ az árbevétel nagyságától. Minél kevesebb főt foglalkoztat egy vállalkozás, annál kevesebb fajta adót kell fizetnie: a 0 főt foglalkoztatók csaknem 7-féle adót, míg a 10 fő felettiek több mint 17-féle adót fizetnek – derült ki a GVK ülésén a tanulmányok ismertetésekor.

A cégek majdnem 60 százaléka az adófizetéssel kapcsolatos teendőket teljes egészében külső könyvelő céggel végeztetik, 24 százalékuk a cég alkalmazottait is bevonják, 12 százalékuk maga végzi el. Azok a vállalatok, amelyek teljesen maguk végzik ezeket a feladatokat 5,55 órát töltenek ezzel havonta, míg azok, amelyek részben maguk végzik csaknem 12 órát. E feladatok elvégzésénél jóval nagyobb terhet jelent a szabályozók változásának nyomon követése.

A Pécsi Tudományegyetem által készített tanulmány szerint elsődlegesen nem az adó mértékek túlzottak, hanem az adórendszer áttekinthetetlensége, bonyolultsága és az ebből fakadó jogbizonytalanság és gazdaságpolitikai instabilitás nehezíti a vállalkozások életét.A Budapesti Corvinus Egyetem tanulmánya is az adórendszer összetettségét, a bonyolult szabályozást jelölte meg, mint az adminisztráció csökkentésének legfőbb akadálya.

A GVK a közeljövőben állásfoglalást készít a tanulmányokról, amelyet majd eljuttat a döntéshozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik