Üzleti tippek

Szavazzon az év innovációjára!

Új interaktív játék indul ma a FigyelőNet és Üzlet & Siker együttműködésében. Ön döntheti el a többi olvasóval együtt, melyik innováció kapja a Magyar Innovációs Pályázaton az Üzlet & Siker közönségdíját!

A Magyar Innovációs Alapítvány által 16. alkalommal kiírt Magyar Innovációs Pályázat közönségdíja a tétje ennek a különleges online szavazásnak. Olvasóink már az előszűrt pályázatokból válogathatnak.

Szavazzon az év innovációjára! 1

Olvasson és szavazzon! Az ünnepélyes díjátadásra 2008. március 28-án kerül sor az Országházban. Döntse el Ön, ki kapja meg a közönségdíjat!

VELAXIN retard kapszula

Az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. új eljárást dolgozott ki, amely a termék tisztaságát, a gyártás gazdaságosságát jól javítja és környezetvédelmi szempontból is előnyös. A gyógyszerformára jellemző elhúzódó hatóanyag-kioldódási profilt speciális összetételű filmbevonattal érték el.

Alulfagyasztós kombinált hűtőkészülék-család

Az Electrolux Lehel Kft. a világpiacon eddig el nem érhető ajtómegoldást talált ki, ahol az alak és a szerszám kifejlesztése is jelentős innovációt igényelt. A 2007. évben kezdték a gyártást két különleges, speciális igények kielégítésére szánt termékkel: a zárt ajtón keresztüli vízadagolást biztosító vízhűtő, –szűrő és –adagoló rendszerrel ellátott készülékekkel és a Drinks Express gyors italhűtő rekesszel.

Kőröshegyi völgyhíd

Hasonló technológiával épültek hidak a világon, de a két alaptechnológia – a szabadon betonozás és a szabadon szerelés – segédhíddal történő alkalmazására Magyarországon először került sor, a három technológia ilyen ötvözete ekkora paraméterekkel pedig a világon is egyedülálló.

Heller-Forgó hűtőtorony

Energiatakarékos erőművi hűtőrendszer, amely más hűtőrendszerekkel szemben, a víz elpárologtatása nélkül működik,az egyszerű kéményhuzat (természetes huzat) elve alapul. A világban eddig megvalósított ilyen rendszerekkel a magyarországi villamosenergia-fogyasztás közel 10 százalékával egyenértékű felhasználás vált megtakaríthatóvá.

Új salétromsav üzem

Az új üzem csak a töredékét termeli az üvegházhatású gázoknak, a hasonló gyárakkal összevetve. Így társainál jóval kevésbé járul hozzá a klímaváltozáshoz.

TAMSOL, új magyar gyógyszer

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az egyik leggyakoribb urológiai betegség, a prosztata mirigyállományának szövetszaporulata. Tüneteivel hazánkban a statisztika szerint évente mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre. A Richter új gyógyszere a betegséggel kapcsolatos alsó húgyúti panaszok gyors enyhülését hozza a betegnek.

RHINOLIGHT orvosi fényterápia

A Rhinolight fény olyan nagy intenzitású speciálisan összetett fény, amelyet a humángyógyászatban korábban nem alkalmaztak. Hideg fény, amely sem hőhatást, sem fájdalmat nem okoz a kezelt felületen, és összetételéből adódóan szövetkárosító hatással sem rendelkezik. A Rhinolight fényterápia segítségével a gyógyszerelés csökkenthető vagy gyógyszerszedés esetén azok nem kielégítő hatását ellensúlyozva a tünetek jelentősen csökkenthetőek.

E-matrica, recycling felújítás

Az E-matrica a díjfizetésre kötelezett magyarországi gyorsforgalmi és tranzitutak úthasználati jogosultságának tisztán elektronikus alapon történő nyilvántartását, illetve a hozzá kapcsolódó ellenőrzési mechanizmus működését jelenti. A fejlesztés során elért megtakarítás már az első évben meghaladta a 200 millió forintot. A pályázat további része: az M1-es autópálya 145+550 – 160+550 km szelvények közötti szakaszát mind a jobb, mind a bal pálya, úgynevezett recycling (újrafelhasználási) technológiával újították fel.

Automata vizeletlaboratórium

A termék képes a vizeletanalízis összetett folyamatát teljesen automatikus és egyedülálló módon elvégezni. Pontosabb, gyorsabb, megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatokat tesz lehetővé, hosszadalmas mintaelőkészítés és emberi hibák nélkül.

Trágyázási szaktanácsadási rendszer és szoftver

Új szemléletű, költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer, amelynek jelenlegi változata már 48 szántóföldi növényre tud ajánlást adni. Az ésszerűbb műtrágyaadagokkal a rendszert használók megtakarítása 2007-ben meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Nagynyomású gumitömlők páratlan számú spirális erősítőbetéttel

Megdöntötték azt a szakmai előítéletet, miszerint a spirál erősítésű tömlőkbe párosával kell beépíteni a betéteket. Hajlékonyságuk az új típusú tömlőknek jobb, mint az ugyanolyan nyomásra alkalmas korábbi konstrukciók.

Beraprost ipari szintézise

Újszerű szintézist dolgoztak ki a prosztaciklinek területén, ami világszabadalommá fejlesztve sikeresen lehetett betörni a szabadalmi oltalmakkal körülbástyázott japán gyógyszer piacra.

A mobil hálózatokban előforduló minőségi problémák kiszűrésének gazdaságos és hatékony módszere

A világviszonylatban egyedülálló szoftver–rendszer, a GSA (General Statistical Analyser), amely jelentős szerepet tölt be a hálózat minőségbiztosításában. Ugyanazt a döntést hozza meg, mint a szakértő mérnökök tennék, csak sokkal gyorsabban, költséghatékonyabban, és a tévedések esélyét kizárva.

Gyártósori mérőmodulok a napelemipar számára

A napelemipar legfontosabb alapanyaga a szilícium. A gyártósori mérőmodulok a szilíciumkristályok minősítését teszik lehetővé. A vizsgálati módszerek alapvetően érintés és roncsolásmentes elektromos méréseket foglalnak magukban, amelyek az alapanyag – a technológia szempontjából – legfontosabb tulajdonságairól szolgáltatnak pontos információt.

Üzemirányító központ

A Fővárosi Vízművek Zrt. korszerű üzemirányító központja, amely – a napi működése során használt informatikai rendszerek és tudásbázis, valamint a nagy tapasztalatú munkatársak és az üzemirányítási tevékenységek nagyfokú integrációjának köszönhetően – Magyarországon egyedülálló.

Csirkefeldolgozó vonal

A komplett rendszerrel teljes biztonsággal lehet gyártani az egész brojlercsirke testből mindenfajta testtáji darabolt terméket, beleértve az anatómiai darabolási technológiát, ami a pontosan íznél történő vágást jelenti, így nem sérül sem a csont, sem a hús.

Szavazzon itt, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik