Üzleti tippek

Egymillió egy távmunkaálláshelyért

Csaknem egymilló – 934 ezer forint – támogatást kaphat minden létrejött távmunkaálláshelyért a vállalkozó. Kevés munkaadó alkalmaz ma még távmunkásokat, jóllehet a HR-szakember szerint vannak olyan módszerek, amelyek kiválthatják a személyes ellenőrzést.

A bértámogatás összege minden távmunkás munkahely esetében nyolc hónapig, a távmunkás bruttó munkabére, legfeljebb 70 000 forint/fő/hó és annak járulékai, azaz 94 350 forint/fő/hó összeg – olvasható a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ pályázati kiírásában.

Feltétel a fenntarthatóság

A képzési támogatás összege távmunkásonként egyszeri bruttó 30 000 forint. A távmunka alkalmazásához és fenntartásához szükséges infrastruktúra megteremtéséhez munkahelyenként legfeljebb bruttó 150 ezer forint számolható el.

Fontos feltétel, hogy új álláshelyeket kell létesíteni, s azokat a támogatás lejárta után is legalább 10 hónapig fönn kell tartani. További elvárás, hogy a munkáltató részéről valakinek el kell sajátítani a „Távmunkaismeretek” tananyagot, a témához illően távoktatásban, 20 ezer forintért.

A pályázattal a távmunka terjedését próbálnák ösztönözni, hiszen a vállalkozók köztudottan tartózkodóan viseltetnek a távmunkával szemben. Ennek oka Jáhny Ákos, az Aralco Kft. HR-vezetője szerint, hogy a távmunkánál le kell mondania a munkáltatónak a személyes ellenőrzés lehetőségéről. Ezt azonban – érthető módon – nem szívesen teszi.

Ellenőrizhető a távmunkás

Vannak azonban módszerek, amelyek hatékonyanválthatják ki a személyes ellenőrzést. Ilyen például, ha a munkavállaló otthon a munkaadó által föltelepített programon keresztül dolgozik, amely jegyzi a kilépést, belépést, illetve az időközben történő munkavállalói aktivitást.

A munkavállaló például nem egyszerűen egy táblázatkezelőben dolgozik, hanem egy olyan programban, amely figyelemmel kíséri az aktivitását, s egyúttal tartalmazza a táblázatkezelőt is – mondta Jáhny Ákos. Igaz, ennek megoldása egy viszonylag komoly egyszeri költséggel jár, mivel általában egyedi fejlesztést igényel.

Olcsóbb megoldás, ha a munkaadó normát határoz meg, számszerűsített teljesítményt követel, ami akár a munkaszerződésnek is része lehet. Ugyanakkor ennek a normának reálisnak kell lennie, különben a munkaadó akár jogi problémákat is kockázat – figyelmeztetett a HR-szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik