Üzleti tippek

Gyűrűzik a Geuronet-botrány

Nem regisztrált lobbista a Geuronet, ezért a lobbisták szövetsége vizsgálatot kér a a Központi Igazságügyi Hivataltól. Ha a céget esetleg megbüntetik a lobbitörvény megsértéséért, a bírság összege elenyésző lesz az elért haszonhoz képest.

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ) a Központi Igazságügyi Hivatalhoz fordult a MÁV Cargo eladásának ügyében. A szövetség azt kéri a hivataltól, vizsgálja meg, hogy a sajtóinformációkban szereplő Geuronet Bt. szolgáltatása a konkrét esetben a lobbitörvény hatálya alá tartozott-e, és a betéti társaság tevékenységével megsértette-e a lobbitörvény rendelkezéseit – adta hírül a szövetség közleményében.

Regisztrálatlan cég

A FORMAT osztrák gazdasági hetilap arról írt: a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért – sikerdíj gyanánt – 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, mégpedig annak a 2007. júniusi keltezésű megbízási szerződésnek az alapján, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.

Ilyen elnevezésű cég nem található a Központi Igazságügyi Hivatal honlapján lévő lobbicégek listáján, és a képviselői sem regisztrált lobbisták. Ezért a PATSZ azt kérte a Központi Igazságügyi Hivataltól, hogy vizsgálják meg az esetet: azt, hogy a MÁV Cargo eladása során a betéti társaság által végzett szolgáltató tevékenység a lobbitörvény hatálya alá tartozott-e vagy sem; valamint ennek ismeretében azt, hogy a konkrét esetben megvalósult-e a lobbitörvény megsértése vagy sem – írja a szervezet közleményében.

Kis tőke, nagy profit

A Geuronet Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság alaptőkéje a nyilvánosan hozzáférhető céginformációk szerint harmincezer forint, ám a hírek szerint a kasszírozott sikerdíj nagyjából 1,8 milliárd forint.

Ha esetleg bebizonyosodik, hogy a profit/jegyzett tőke arány alapján kiemelkedően sikeresnek mondható kisvállalkozás megsértette a lobbitörvényt, a vállalkozás ebben az esetben is erősen pozitív egyenleggel zárta az üzletet – a bírság maximális mértéke ugyanis tízmillió forint. Az ironikus momentumokra fogékonyak kedvéért talán érdemes megjegyezni: a cég székhelye a Fillér utcában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik