Üzleti tippek

Egyszerűsített számla, vevő adószáma

Jobban terjednek a tévhitek, mint a valós információk a számlázással kapcsolatban, cikkünk a helyzet tisztázásában igyekszik segíteni.

Év elején meglehetősen nagy volt a zavar könyvelők körében az egyszerűsített számlákkal kapcsolatban. Sok nyomtatványboltban nem volt kapható, egyes sajtóhírek a megszűnéséről szóltak.


Nem változott semmi az egyszerűsített számlák ügyében – mondta el az FN-nek Oldal György adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnökségi tagja. A hamis sajtóértesülések alapja a jogszabályi hivatkozások „félreolvasása” volt, amelynek hibájába néhány adószakértő is beleesett.


Oldal György emlékeztetett: olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a vevők adószámát is föl kell írni minden számlára, ami szintén nem igaz ebben a formában. Mint azt korábban már megírtuk, ez csak milliós tranzakcióknál szükséges.


Fordított áfázás esetén viszont minden esetben föl kell tüntetni a vevő adószámát – hívta föl a figyelmet adószakértő. Bár a számlázással kapcsolatos tévhitek terjednek, sok adózó nem tudja viszont azt a fontos változást (amelyről az FN olvasói egyébként már értesülhettek), hogy idén már csak a tavalyi, már adóhatósági sorszámmal ellátott számlakönyvek használhatók – mondta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik