Üzleti tippek

Vagyonosodási vizsgálatok folytatása következik

Idén is lesznek vagyonosodási vizgálatok, ám február közepénél előbb nem derül ki, mennyit tervez az adóhatóság – mondta Szikora János, az APEH elnöke az adóhatóság hétfői sajtótájékoztatóján. A minimumadókat meg nem fizetők ellen irányuló vizsgálatok száma attól függ, hányan nem fizetik meg az adót.

Tavaly 15 063 vagyonosodási vizsgálat indult, ezekből 11 025 fejeződött be, közülük 7504 zárult megállapítással, összesen 42,724 milliárd forint összegben. Tavaly december közepéig 28 esetben állapított meg 1 milliárd forint feletti adóhiányt az APEH, a „rekordernél” 6,5 milliárd forintnyit. Igaz, az adóhatóság elnöke megjegyezte: a vállalkozás vezetője azóta meghalt, a cégnek meg nem volt lefoglalható vagyona.

A vagyonvizsgálatok az idén folytatódnak, ám azok tervezett száma csak február közepére derül ki. Az adóhatóság elnöke megjegyezte: érték a hatóságot olyan kritikák, miszerint nem a nagy vagyonokat vizsgálják. Szikora János szerint igen is tesz az APEH nagy összegű megállapításokat, ám az adótitok miatt nem lehetséges a konkrét történetek nyilvánosságra hozatala. A minimumadó-vizsgálatokkal kapcsolatban az elnök elmondta: a vizsgálatok száma attól függ, hányan választják az adó megfizetése helyett az adatlapok kitöltését.

Polgár Péter elnökhelyettes az új elektronikus szolgáltatásokat ismertetve elmondta: január 1-jétől az APEH 23 központi ügyfélszolgálatán bevezették a bankkártyás adófizetést, amelynek költségei az államot terhelik.

Varga Lászlóné elnökhelyettes elmondta: az adóhatóságnak az idén jelentős feladata lesz az újonnan alakult társaságok preventív ellenőrzése, valamint a minimumadó és az egészségügyi szolgáltatási járulék ellenőrzése.


Az APEH 2007-ben 8363,7 milliárd forintot szedett be, ami az államháztartás adójellegű bevételeinek 82,4 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik