Üzleti tippek

Vagyonvizsgálat: a kishalak is célkeresztben

Vagyonosodási vizsgálatok indulhatnak közepes vagy szerényebb körülmények között élők ellen is. A vizsgálatok során az adóalanyok összes bankszámlakivonatát lekérhetik, így a vagyonosodáshoz szükséges bevételek mellett az elszórakozott jövedelem is képbe kerül.

A vagyongyarapodási vizsgálat immár nemcsak a „nagyhalakat” érintheti. Az adóhatóság szerint a szerényebb vagyonnal rendelkezőkhöz a „kapcsolódó vagyonosodási vizsgálatok” során jutnak el a revizorok. Azokat keresik meg tehát, akiket a már korábban vizsgálat alá vont személyek megneveznek vagyonuk egyik forrásaként.

Mennyi jutott mozira?

Portálunk információi szerint azonban indulnak önálló vagyonosodási vizsgálatok, ha nem is szegény, de szolid, középosztálybeli viszonyok között élő emberek ellen is. Egy hárommillió forintra büntetett hölgy esetén egy vidéki lakóparki ház szúrt szemet az adóhivatalnak, amit hitel felvétele nélkül vásároltak a férjével. A vizsgálaton részletesen be kellett számolnia az életvitelével kapcsolatos dolgokról, olyan szintig, hogy havonta átlagosan mennyit költ ruházkodásra, kultúrára, milyen összegben vásárolnak havonta könyveket, mozi- vagy színházjegyeket.

Nyilatkozónk elmondta, hogy az összegről, amellyel nem tudott elszámolni, mondhatta volna, hogy a szüleitől kapta (ami igaz is), de akkor a szüleinél folytatódott volna a vizsgálat. Így hát „elvállalta” az adóhiányt. A vagyonosodási vizsgálat kapcsán az is fölmerült, hogy a megvásárolt házuk teljes berendezését (amely lakhelyül és a vállalkozás székhelyéül és irodájául is szolgál) elszámolták költségként, ezért be kellett volna mutatniuk a számlákat azokról a bútorokról, amelyekben a ruháikat és magáncélú használati tárgyaikat tartják.

A vagyongyarapodási vizsgálat alanyai nem véletlenszerűen, hanem célzottan kerülnek a listára. Az ellenőrzés tehát már egy gyanút fogalmaz meg, fenntartva természetesen annak a lehetőségét, hogy a magánszemély tudja igazolni vagyongyarapodását és azt, hogy jogszerűen nem fizetett a gyarapodást megalapozó jövedelem után adót, mert például az adómentes forrásból származott – mondta Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője.

Az ellenőrzött személyek kiválasztása történhet bevallások adatai alapján, kontrollinformációk, például adókedvezménnyel kapcsolatos igazolások elemzése kapcsán, ingatlan adás-vétel esetén, de közérdekű bejelentések alapján is képbe kerülhet valaki, elég egy jóakaró ehhez.

Vagyon nélkül is meg lehet bukni

A vagyonvizsgálatkor nemcsak a regisztrált ingatlant és ingóvagyont tudják vizsgálni: ház, autó, nagy értékű festmény, hanem az adóalany életmódját is. Amennyiben valaki adózatlan „fekete” jövedelmét feléli: utazgat, drága hobbit űz, az is lebukhat, még ha ezek az életvitellel kapcsolatos dolgok nehezebben is követhetők.

„A vizsgálat megkezdését követően az adózót nyilatkoztatjuk életvitelével kapcsolatos kiadásairól is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vizsgált személy minden egyes állítását a hivatal nem vizsgálja felül. Minden esetben adatkérés történik a folyószámlát vezető pénzintézettől, s ha alapos a gyanú, hogy van „eltitkolt” bankszámla is, az adatkérés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén (PSZÁF) keresztül történik. Így az adózatlan „fekete” jövedelem is a hivatal látószögébe kerül” – hangsúlyozta Bakonyi Ágnes.

Az APEH szóvivője szerint téves az a gyakori feltételezés is, hogy le lehet alkudni a bírságot akkor, ha valaki a kiszabott milliókat nagyon rövid határidőn belül fizeti ki. A jogszabály csak részletfizetési kérelem benyújtására biztosít lehetőséget, amely egyedi elbírálás alá esik.

Tesztelje magát, válaszolja meg a kérdéseket, amelyekre a vagyongyarapodási vizsgálaton a személyes nyilatkozattétel alkalmával felelni kell. Itt még nincs tétje…


Tanácsok vagyonosodási vizsgálat esetére:

Ne nyilatkozzunk hasunkra csapva a vagyonunk eredetéről, hiszen az adóhatóság ellenőrizni fogja az általunk mondottakat
Ha baráti, családi ajándékból, kölcsönből szereztük a vagyontárgyakat, s ez közöljük a hatósággal, hamarosan barátainknál, családtagjainknál is vizsgálatok kezdődnek. Ezért az ezzel kapcsolatos nyilatkozattételről érdemes velük előzetesen egyeztetni.
Ha ajándékozásra hivatkozunk, jó ha tudjuk, hogy az illetékköteles (a nagyobb pénzösszeg is).
Az elévülési idő előtt szerzett vagyonra akkor érdemes hivatkozni, ha az bizonylattal is bizonyítható.
Nyilatkozni nem kötelező az adóhatóságnak a vagyon eredetéről, de a nyilatkozattétel megtagadása sem visz előre, hisz az adóhivatal könnyen szerezhet információkat a vizsgált adóalany pénzügyeiről


Vagyonvizsgálat: a kishalak is célkeresztben 6

Vagyonvizsgálat: a kishalak is célkeresztben 7





Nagy Z. Róbert

Tanácsok vagyonosodási vizsgálat esetére:

– Ne

Ajánlott videó

Olvasói sztorik