Üzleti tippek

Marad egyelőre a vasárnapi nyitva tartás

Nem jött létre kereskedelmi ágazati megállapodás, nem tudta a szakszervezet érvényesíteni sem a vasárnappal, sem az ebédidővel kapcsolatos elképzeléseit. Cserében viszont a kereskedelemben is nőnek a szakképzetteknek járó bérminimumok, ahogy szinte mindenhol. Kivéve a mezőgazdaságot, ahol a dolgozók egy részének az országosnál alacsonyabb lesz a bérminimuma.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) korábban kötött hároméves megállapodása értelmében jövőre emelkedik a szakképzett alkalmazottak garantált bérminimuma, a legalább két év tapasztalattal rendelkezők 86300 forintra, míg a tapasztalatlanabbaknál 82800 forintra.

Alku tárgya volt a vasárnap

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a munkaadók a szakképzetteknek járó bérminimum (de nem a minimálbér) alatti összeget fizessenek dolgozóiknak, ha sikerül megállapodniuk a szakszervezetekkel kollektív ágazati szerződést kötniük.

Korábban úgy tűnt, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) hajlandó ilyen megállapodást aláírni, ha kap érte viszonzásul valamit: az ebédidő munkaidőként történő elszámolását, vagy a munkaadók támogatását a vasárnapi zárva tartás ügyéhez. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetségének (KISOSZ) elnöke korábban a FigyelőNetnek elmondta: annak érdekében, hogy elkerüljék a vállalkozások tömeges tönkremenetelét, készek fontolóra venni olyan szakszervezeti követeléseket, amelyek egyébként ellenkeznek a szakmai meggyőződésükkel. Ilyen például a boltok vasárnapi zárva tartása.

Nincs már esély

Antallfy Gábor még mindig bízik abban, hogy az utolsó pillanatban létrejöhet a megállapodás, Mátraházi István, a KASZ alelnöke azonban erre már semmi esélyt nem lát. A szakszervezeti vezető elmondta: a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos fövetésükre nem kaptak érdemi választ a munkaadóktól.

A tárgyalások egy közbenső szakaszában a munkaadók ugyan fölajánlották az ebédidő munkaidőként történő elszámolását, ám ezt az engedményt az OÉT-hez a munkaadók által eljuttatott tervezet már nem tartalmazta. A KISOSZ elnöke szerint viszont a munkaadók több javaslatot is letettek az asztalra, a megállapodás a szakszervezet merevségén bukott meg. Antalffy Gábor szerint a megállapodás hiányának gyászos következménye lehet az ágazat álláshelyeinek számára.

A mezőgazdaságban kisebb a bérminimum

Teljes ágazati megállapodás máshol sem történt, a mezőgazdaságban dolgozók egy részét, mintegy 40 ezer dolgozót érint a munkaadóknak a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (MEDOSZ)
kötött egyezsége.

A bérminimum a tapasztalt munkavállalóknál 79400, a kevésbé tapasztaltaknál 75900 forint lesz jövőre. A kisebb bérminum azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségéhez (MOSZ) tartozó mintegy 600 gazdálkodó valamelyikénél dolgoznak.

Bereczky András, a MEDOSZ elnöke a FigyelőNetnek elmondta: az ágazat rossz helyzete miatt a munkahelyek védelmében írták alá a megállapodást. Bereczky szavaiból kiderült, hogy a KASZ-tól eltérően a MEDOSZ nem ragaszkodott ahhoz, hogy extra engedményeket érjen el a munkaadóknál a megállapodásért viszonzásul.

Az elnök hangsúlyozta: a megállapodás kiköti, hogy csak azok a cégek élhetnek az országosnál alacsonyabb bérminimum alkalmazásával, ahol az gazdaságilag valóban indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik