Üzleti tippek

Vészstratégiával készülnek a cégek

A kereskedelmi vagy szolgáltató cégek készülnek a sztrájkra. Már kidolgozták vészstratégiájukat, céljuk az ügyfelek elégedettségének fenntartása, ehhez viszont az kell, hogy alkalmazottaik bejussanak a munkahelyükre. A magyar munkajog egyébként nincs felkészülve ilyen helyzetek rendezésére.

Budapesten jövő hét hétfőn kilencórás sztrájkot tart a BKV, a vasutasok egyik szakszervezete pedig határozatlan idejű sztrájkot kezd, ami az egész ország közlekedésére kihathat.

Az általunk megkérdezett cégek mindegyike rendelkezik előre kidolgozott forgatókönyvvel ilyen rendkívüli helyzetekre. Ennek oka, hogy a munkamenetük akadozása komoly visszaesést okozhat ügyfeleik elégedettségében.

Saját autókkal, egymást segítve

Az OTP Banknál például létezik üzletmenet-folytonossági terv, és saját gépkocsi-állományukat valamint autóbuszaikat is bevetik azért, hogy munkatársaik eljussanak a bankfiókokba. Indokolt esetben az OTP a kiegyensúlyozott üzlet- és üzemvitel érdekében munkaerő átcsoportosítást hajt végre – tudta meg a FigyelőNet a banktól.

Hasonló helyzetben van a posta. „A korábbi sztrájkok idején a 2700-ból csak 2-3 olyan posta volt az országban, amely nem nyitott ki. Ha a dolgozók önhibájukon kívül nem tudnak dolgozni menni, akkor természetesen nem kell szabadságot kivenniük, hanem ugyanúgy megkapják a fizetésüket, semmi szankciót nem alkalmazhat a munkáltató velük szemben” – mondta el a FigyelőNetnek Tomecskó Tamás, a Magyra Posta szóvivője.

A Tesco áruházaiban is zavartalan lesz a munka december 17-től. „A dolgozóinkat iránybuszok szállítják a munkahelyükre, ezért a közlekedés hiánya nem befolyásolja a bejutásukat. Ha pedig valaki vidékről jár be, akkor – ahol lehet – kocsival oldjuk meg a szállításukat, a cégnek kidolgozott stratégiája van a rendkívüli helyzetekre. Az áruszállítást a saját járműveinkkel végezzük, ezért azt nem érinti a sztrájk. Az már más kérdés, hogy a vásárlók nehezebben jutnak majd el az áruházakba. Bár ezt a legtöbb városban a Tesco-buszok megoldják” – mondta Hardy Mihály az áruházlánc szóvivője.

Felkészületlen munkajog

A magyar munkajogi szabályozás nincs felkészülve a sztrájk okozta rendkívüli helyzetre – mondta el lapunknak egy munkajogász. Hiába áll le például a közlekedés, a munkavállalóknak elméletileg mindenképpen meg kell oldaniuk a munkahelyükre való bejutást, tehát a munkajog nem tolerálja a rendkívüli helyzetet, a késéssel a ledolgozott munkaidő rövidül meg.

Természetesen a munkaadók eltérhetnek ettől, s saját hatáskörükben eltekinthetnek ezektől a következményektől. Erre egyébként számos példa van, sok cégnél előre készülnek a sztrájkra, és a vezetők előre deklarálják, hogy a késést elnézik, vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik