Üzleti tippek

Legyen felejthetetlen a karácsonyi parti!

Jó bulit kis cég, kevés pénzből is szervezhet. Tudja meg, hogyan lehet jó értelemben emlékezetes rendezvényt szervezni!

Ha ön úgy véli: „Hja, persze a multiknak van pénzük puccos és kreatív partik szervezésére”, akkor részben igaza is van. Mert a rendezvényszervező cégek többsége egyetért azzal, hogy sok kis- és középvállalkozás nem készül műsoros, szervezett, egész estés vagy akár „ottalvós” eseménnyel sem karácsonyra, sem szilveszterre.

Rosszat sok pénzből

Sőt, az idén az is jobban érzékelhető, hogy egyre több cégnek egyre kevesebb pénze van. A pénz azonban nem minden, kis időráfordítással, kutakodással az interneten és néhány telefonnal egyetlen esemény, egyetlen ötlet is feledhetetlenné teheti a legkisebb költségvetésű céges rendezvényt is. Az sem mindegy, hogy az ilyen rendezvények szervezését magunk vállaljuk fel, vagy szakértő cégre bízzuk. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, hiszen a saját szervezés nemcsak kifárasztja a munkában részt vevő munkatársakat, de azt sem teszi lehetővé, hogy önfeledten és ellazultan, jó élményekkel fejezzék be az évet.

A profik meg sokszor szervezett, ám sablonos és drága rendezvényekért kérnek álmatlan éjszakákat okozó summákat. Ráadásul: „Nagyon sok olyan rendezvényszervező cég van, amelyik elfelejti, hogy az emberek jókedvét, felhőtlen szórakozását és feloldódását az üdvözlő ital mellett az ő jól szervezett munkája és egyedi ötlete biztosítja” – mondja Széles Tünde marketingvezető.

Céges bulira üzletfeleket?

A céges buliknak nemcsak aszerint van több fajtája, hogy jók vagy rosszak, hanem aszerint is, kik a meghívottai. Bár a kis- és középvállalkozások sokszor a spórolás érdekében összekapcsolják a meghívottak csoportjait, alapvetően nagyon is hasznos külön kezelni a partnereknek (és vendégeiknek), illetve a munkatársaknak szervezett eseményeket.

Azok a cégvezetők, akik ezt nem teszik meg, sokszor nagyon helytelenül azt gondolják, hogy a munkatársak elsődleges feladata a vendégek szórakoztatása, ami különleges megtiszteltetés. Az ilyen pillanatok valóban feledhetetlenek lesznek egy életre. De mit tehet egy kis- és középvállalkozás vezetője, ha nem akar sok pénzért kényszer-szórakoztatásra épülő, sablonos, „mindig ugyanoda megyünk enni” vagy „a főnök felesége becsiccsentett és rámászott a fiúkra” rendezvényt szervezni?

Ötlet kell

A korszakalkotó ötlet lehet egyetlen műsorszám, egy kreatív esemény (gyümölcsszobrász), vagy egy, a résztvevőket is bevonó társasjáték, például a divatos activity. De sikeres a biztos nyereményeket jelentő tombola vagy a közös tárgykeresés. Ezeket viszonylag kevés pénzből, egy játékmester felfogadásával vagy általunk történő lebonyolítással is meg lehet valósítani.

Emlékezetes lehet az egy témára felfűzött, eseményeket, korszakokat felidéző összejövetel (30-as évek, western, középkor).

A legérdekesebb céges parti egy teljes hónapnyi szerepjátékra épülő maffiaháború jelmezes, evés-ivással történő lezárása volt, ahol rendőrök, maffiózók, kémek kerestek egy bizonyos tárgyat a birtokukban lévő információk alapján. Ami sokkal inkább szervezést és kreativitást igényelt, mint pénzt. Mégis, amikor a legtöbben kiszámolják, mennyibe kerülne az év végi rendezvény, inkább rendelnek néhány céges ajándékot, vesznek egy üveg bort vagy bonbont.

Januárban is lehet

Olyanok is vannak, akik sem cégüktől, sem családjuktól nem vesznek el egy percet sem, és többéves hagyományt ápolva inkább a január eleji disznótoros parti hívei. A haszon is dupla, mert nem szorít az év végi hajrá, nem kell figyelni a divatos ruhákra, arról nem is beszélve, hogy a kellékeket és a dekorációt legtöbbször az est főszereplője, a hentes hozza magával.

Gondot is csak két dolog okozhat: a főnök nem biztosítja a szilvaízű mézes welcome drinket, és nem hajlandó elfogadni, hogy ő bizony a bátorító italok elfogyasztása után sem ért a malachóhérkodáshoz és a hurkatöltéshez.

Érték a mérték

A viselkedés egyébként is kényes pontja a céges rendezvényeknek. Sokan még csak meg sem próbálják jól érezni magukat, mások éppen ennek az ellenkezőjét produkálva, minden szabályt áthágva vezetik le a feszültséget. Az a cégvezető, aki arra is képes figyelni, hogy csapatot építsen egy jól szervezett ültetéssel, hosszú évek kemény konfliktusainak megoldásához adhat kezdő lökést, nézeteltéréseket simíthat el, és segít munkatársainak egymás jobb megismerésében, rejtett képességeik megvilágításában.

Egyet azonban minden körülmények között érdemes szem előtt tartani: sokféle történet szokott keringeni a duhajkodásba fulladt céges buli után, ezért nagyon fontos, hogy minden részletére emlékezzünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik