Üzleti tippek

Jobbklikk.hu és a szoci iwiw

Csaknem egyszerre indított a jobb- és a baloldal új internetes oldalt. Amíg a polgári oldalon inkább mesélnek és magyaráznak, addig a szocialisták nagyarányú toborzásba kezdtek.

A jobboldalon publicistákat gyűjtenek, a baloldalon pedig olyan embereket, akik legalább száz karakterben meg tudják indokolni, miért is baloldali érzelműek. A politikai paletta mindkét feléről elindítottak ugyanis egy-egy honlapot.

Navracsics, aki ott sem volt

Elsőre nem sikerült Navracsics Tibornak, hogy médiatörténelmet írjon. Legalábbis a közelmúltban elindult jobbklikk.hu oldalon beharangozott parlamenti ülés online kommentálása nem látszott, ugyanis a szerver kedden napközben leállt.

Az elképzelés szerint a Fidesz frakcióvezetője rendszeresen, még az ülés ideje alatt élőben kommentálná a Parlamentben elhangzottakat. Navracsics amúgy hétfőn valóban csak online tudta volna értékelni a hallottakat, ugyanis nem vett részt az Országgyűlés ülésén – épp Hannoverben volt.


Jobbklikk.hu és a szoci iwiw 1

Ismerős logó (Fotó: FN)


A Jobbklikk alig két hete indult, egyfajta társasblogként, ahol jobboldali újságírók, politológusok, történészek publikálnak rendszeresen. Navracsics mellett Ablonczy Bálint, Benkő Levente, Doncsev András, Lánczi Tamás, Novák Tamás és Szabó Márk publikál.

Baloldali mohamedánok

Az MSZP-hez kötődő Táncsics Alapítvány pedig egy szocialista közösségi site felépítésén munkálkodik. A Kapcsolat.hu alapító kiadója ugyanaz a Baja Ferenc, aki 2000-ben – toborzási céllal megalapította a Közösség és Hálózatot, amelynek akkori logója ugyanaz, mint a mostani „szocialista iwiwé”. (Baja akkoriban olyan sikeresen járta az országot, hogy a szocialista vezetés gyorsan pártigazgatót csinált belőle.)

Úgy tudjuk, a Kapcsolat.hu-nak 3800 tagja van, ám ebből alig százan aktívak, igaz az összlétszám még így is nagyobb, mint a Gyurcsány Ferenc által gründolt Amőba oldalon. A kapcsolaton regisztrálóknak egyébként minimum száz karakterben azt is meg kell indokolniuk, miért baloldali érzelműek.

Kipróbáltuk az oldalt, ám elsőre csak érdeklődő státust érdemeltünk. A tagok között keresve kiderült, hogy az MSZP vezetéséből elég kevesen vannak jelen, ellentétben olyan csoportosulásokkal, mint az Igaz blogfüggők vagy a Baloldali mohamedánok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik