Gazdaság

A középrétegnek dupla lesz a gázáremelés

Havonta 750-1350 forinttal nő egy átlagos gázfűtéses lakás rezsiköltsége a jövő januári gázáremelést követően jövedelmi viszonytól függően. A háztartások nagyjából négyötöde számára drágul köbméterenként 5 forinttal a gáz, 20 százalék viszont majd' kétszeres, 9 forintos áremelést kénytelen lenyelni.

Jövő elejétől a nagyon kicsi, illetve a relatíve nagy jövedelemmel rendelkezők járnak jól, pontosabban inkább kevésbé rosszul a hétvégén bejelentett gázáremelés kapcsán. Január elsejétől ugyanis a 71 150 forintnál kisebb, illetve a 99 611 forintnál nagyobb egy főre eső havi jövedelmű háztartásoknál köbméterenként 5 forinttal emelkedik a földgáz ára.

Ez a gazdasági tárca kimutatása szerint 1 millió 73 ezer olyan háztartást érint, ahol a költségvetés nem támogatja a gázfogyasztást, és 1 millió 32 olyan háztartást, amelyek a köbméterenként 106 forintra emelkedő gázért január elsejétől is „csak” 66, illetve 73 forintot fizetnek majd.



A középrétegnek dupla lesz a gázáremelés 1

Maradt a négy támogatotti kategória (Táblázat: GKM)



A „közbülső” jövedelmi sávban lévőket érinti kedvezőtlenebbül az emelés, hiszen számukra 8,50-8,74 forinttal drágul a gáz jövő év elejétől. Így 349 ezer háztartásban 84 forint, míg 199 ezerben 91,50 forintot fizetnek majd a köbméterenként 106 forintba kerülő gázért.

Éves szinten 9-16 ezer forint plusz

Egy átlagos, 60 négyzetméter alapterületű gázfűtéses lakásban szokásoktól függően 1 500- 2 000 köbméter gázt használnak fel egy évben, átlagban számolhatunk 1 800 köbméterrel – tudtuk meg a Fővárosi Gázműveknél. Mindez azt jelenti, hogy éves szinten 9 ezer forinttal nő azok számlája, akiknél 5 forinttal emelkedik a gáz ára, a többiek viszont átlagosan 16 200 forint többletkiadásra számíthatnak, utóbbi havi szinten 1350, előbbi 750 forintot kóstál.

Országosan 3 millió háztartás fizet többet

Szintén a Fővárosi Gázművek tájékoztatása szerint Budapesten a körülbelül 750 ezer lakossági fogyasztó közül nagyjából 580 ezer háztartásban használják fűtésre közvetlenül a gázt. Ha az országos trendet vesszük alapul, akkor 460 ezer háztartásban drágul kisebb mértékben a gáz. A magyarországi 3,8 millió háztartásból 3 millióban használnak gázt főzésre és/vagy fűtésre.

A támogatást az államkincstárnál kell igényelni

A szociális tárca honlapjáról nyert információ szerint, minden jogosult családnak, amely 2007-ben is kapott távhő- és gázár támogatást, a Magyar Államkincstár kiküldte a jövő évre vonatkozó igénylési lapot. Az új igénylők, akik az idén nyújtanak be először kérelmet, a Magyar Államkincstár lakhelyük szerint illetékes regionális irodáiban, vagy az önkormányzatok ügyfélszolgálatán személyesen vehetik át az igénybejelentőt vagy tölthetik le azt a www.allamkincstar.gov.hu, vagy a www.szmm.gov.hu honlapokról.

Az ez évi energiatámogatási igénylésre november 23-ig 109 503 kérelem érkezett be. A legtöbben, 38 710-en a dél-alföldi régióból küldték be támogatási kérelmüket – derül ki a szociális tárca összegzéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik