Üzleti tippek

Borókai: pénzt kínáltak a hallgatásomért

A politikai nyomásnál veszélyesebbek a gazdaság felől érkező „megkeresések” – mondta a Heti Válasz főszerkesztője.

Borókai Gábor, aki a Heti Válasz kiadóigazgatói posztját is betölti, egy a média önszabályozásáról szóló konferencián azt mondta: egy cég direkt és indirekt módon is megkereste, és pénzt ajánlott azért, hogy ne írjanak meg egy olyan sztorit, amiről a magyar sajtó nagy része hallgatott. Borókai – amint jelezte- nem hajlandó megnevezni azt az összeget, amennyiért eltekintettek volna a cikk megjelentetésétől.

A készülő újságírói etikai kódexszel kapcsolatban elmondta: a sajtó igenis befolyásolja a társadalom eseményeit, a társadalom számára káros folyamatok megállítása a média egyik feladata. Az egykori kormányszóvivő megfontolandónak tartotta, hogy az újságírók – az ügyészek, bírók és rendőrök által alkalmazott vádalkuhoz hasonlóan – információs alkukat köthessenek forrásaikkal.


Borókai: pénzt kínáltak a hallgatásomért 1

Borókai: pénzt kínáltak a hallgatásomért 2

Borókai Gábor – még a Hír Tv vezetõjeként – Prima Primissima díjat vesz át Csányi Sándor OTP-vezérigazgatótól (MTI fotó)

Borókai: pénzt kínáltak a hallgatásomért 3



A Független Médiaközpont koordinálásával készülő dokumentum részleteiről a médiumok prominens képviselői azonban merőben eltérő álláspontra helyezkedtek, így valószínűleg még jó ideig nem születik megegyezés a kódex szövegéről.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója azt mondta, a tervezetnek médiumonként külön-külön kellene megszületnie. Példaként elmondta, hogy ők nem tekintik a showműsorok vezetőit újságírónak, így ilyen etikai szabályok betartását nem várják el Fábry Sándortól, a híradósokkal szemben ugyanakkor sokkal szigorúbb szabályokat állítottak fel. Kijelentette azt is: kereskedelmi adóként nem vetik el az információk megvásárlásának lehetőségét, a piac azt diktálja, hogy az exkluzivitás érdekében hajlandók erre, ugyanakkor „soha nem fogja megmondani, hogy mikor vesznek információt”.

A szabályozással kapcsolatban hangsúlyozta: olyan fórumok legyenek, ahol a médiumok tudnak egymástól tanulni, de az ORTT Panaszbizottságában például „rég láttak olyan ostoba döntéseket”, mint amilyenek onnan kikerültek – és ezeket nem is tartották be.

Tímár János, a nemrégiben „egyesületté lefokozott” ORTT szabad demokrata tagja szerint hasznos volna, ha egy önszabályozó szervezet átvenne bizonyos feladatokat az államtól. Weyer Balázs, a tervezet egyik szerzője (egyébként az origo főszerkesztője) azonban azt mondta: nem céljuk érdekvédelmi szervezetté válni. Molnár Péter, a Közép-európai Egyetem munkatársa szerinte el kell dönteni, hogy a szerzők az állami szabályozást akarják-e elkerülni, vagy a szakma igényeit akarják-e ezzel írásba foglalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik