Üzleti tippek

Ha begyűrödik a gépi számla

Ha nem sikerül kinyomtatni a gépi számlát teljes egészében, egyes esetekben a sztornírozás a vevőnek küldött záradékkal pótolható.

Ha a számítógéppel előállított számla sorszámozása sérül, a felelősséget ezért a számla kibocsátója viseli. A hiba korrigálható sztornírozással. Mind a sztornó számlák, mind a helyettük előállított új számlák eredeti példányait a vevő részére meg kell küldeni – hívja föl a figyelmet honlapján az adóhatóság.

Ugyanígy kell eljárni, ha a kiállított számlák fizikailag nem jöttek létre. Ha a számla fizikai előállítása nyomtatási hiba miatt meghiúsult (pl. festékhiányos nyomtatás, vagy a nyomtató begyűrte az első példányt, stb.), és a számla a következő példánysorszámon (2. példány) sem állítható elő, akkor a sikertelen előállítású számla sztornírozása és helyette új sorszámon történő előállítása jelenti a megoldást. A sztornírozás után ismételten elő kell állítani (az eredeti teljesítési időponttal) a számlákat, majd ezeket meg kell küldeni a vevő részére.

Ha csak az első példány előállítása hiúsult meg, de a 2. példánysorszámú számla előállítható, akkor a vevő részére – az első példány megsemmisülését indokoló záradékkal – a második példány is megküldhető. Ilyenkor a számlát sztornírozni nem kell.

Ha a számla a 2. példánysorszámú számla sem előállítható, akkor a sikertelen előállítású számla sztornírozása és helyette új sorszámon történő előállítása jelenti a megoldást. Ilyenkor a sztornó számla valamennyi példányát ilyenkor a számlakibocsátó köteles megőrizni.


A program készítőjének a programhibára vonatkozó nyilatkozatát – a program vásárlásakor a készítőnek a rendelet 1. § (7) bekezdése szerinti jogszabályoknak való megfelelőségi nyilatkozatával együtt – a számlakibocsátónak meg kell őriznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik