Üzleti tippek

Megbüntették a betelefonálós műsort

admin
admin

2007. 09. 27. 11:32

Míg Magyarországon ígéretekkel megúszták a büntetést a betelefonálós játékműsorok készítői, addig Nagy-Britanniában több millió font kártérítést kell fizetniük a játékosok átveréséért.

A brit médiahatóság, az Ofcom 2 millió fontra büntette a GMTV nevű tévéműsor készítőit, mert olyan embereket is játékba engedtek, akiknek esélyük sem volt a nyerésre – ez a „bűn” pedig kísértetiesen hasonlít a magyarországi, azóta már megoldott problémára.

Az Ofcom álláspontja szerint a GMTV megszegte a tisztességes üzlet szabályait, illetve nem ellenőrizte kellőképpen a játék lefolyását.

A GMTV ugyanis rendszerint már akkor kiválasztotta az adásba kerülő játékosokat, amikor még többeket telefonálásra buzdítottak az erre a célra szolgáló emelt díjas telefonvonalakon. Sőt, nyerésre csak egy szűk idősávban volt lehetőség – szögezi le az Ofcom jelentése.

A műsorkészítő társaság elismerte a felelősséget.

A cég közleménye szerint, „amint felismertük a problémát, azonnal levettünk minden emelt díjas műsort, és már júliusban megkezdtük a játékosok kártérítését”.

A GMTV játékaiban még a magyarországinál is nagyobb nyereményekkel kecsegtették a betelefonálókat, így többek között autókat, drága nyaralásokat és 10 ezer fontos (3,8 millió forintos) díjakat ajánlottak fel. A tévénézők emelt díjas telefon- és sms-számokon, valamint az interneten jelentkezhettek, 1 fontos díj ellenében.

A cég saját számításai szerint 2003 májusa és 2007 áprilisa között mintegy 62 millió játékosuk volt, közülük körülbelül 25 milliónak járhat kártérítés.

A telefonvonalakat üzemeltető Opera Telecom ebben az ügyben 250 ezer fontos bírságot kapott, amit a brit telefonhatóság, az Icstics szabott ki.

Az Ofcom szerint a cég tevékenysége komoly bizalomvesztést okozott a nézők és a televíziócsatorna között, ezért a legnagyobb büntetést mérték ki a brit média történetében. A jelentés hozzátette: különösen aggodalmas, hogy míg a GMTV költségvetésének 35-40 százalékát adta ez a műsor, addig az Opera Telecom működéséről semmilyen adat nincs. A Reuters által idézett irat ugyanakkor kitér arra, hogy még ennél is nagyobb büntetést szabtak volna ki, ha a cég nem kezdte volna el a póruljárt nézők kártérítését.

Júliusban, a kártérítési program kezdetekor a GMTV igazgatója le akart mondani, de végül csak az Operával kötött szerződést bontották fel.

A nézők szándékos becsapása szinte minden jelentős tévétársaságnál felmerült, de a GMTV esetében volt a legtöbb nézőről és pénzről szó – áll az Icstics jelentésében.

A GMTV 75 százalékos tulajdonosa az ITV kereskedelmi csatorna, a maradék egynegyed pedig a Walt Disney tulajdonában van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.