Üzleti tippek

Az MDF vizsgálná a Petőfi Rádiót

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordul, hogy a médiahatóság folytasson le vizsgálatot a Magyar Rádió nyár óta kialakított műsorstruktúrája ügyében, elősegítve, hogy a rádió visszatérjen a közszolgálatiság útjára – mondta a párt elnökhelyettese pénteken Pécsett.

Az új struktúra szerintünk sérti a médiatörvény előírásait és különösen sérti a versenyjogot, ezért azt gondoljuk, a folyamatot meg kell állítani, a rádiót pedig vissza kell fordítani a helyes kerékvágásba hangsúlyozta Hock Zoltán sajtótájékoztatón. A politikus indoklása szerint „a Magyar Rádió MR2-Petőfi adója júniustól új szerkesztésű adóként mutatkozott be, melyet ha az ember figyelmesen hallgat, rádöbben, olyan, mintha kereskedelmi rádiót hallgatna. Semmi köze a közszolgálatisághoz”. Ez az MDF szerint azért aggályos, mert a Magyar Rádió kedvezményezett helyzetben van.

Hock Zoltán kitért arra: a médiatörvény külön említi mint közszolgáltatást nyújtó műsorszolgáltatót, így amellett, hogy állami támogatást kap, nem kell fizetnie a műsorszolgáltatásért, a műsorok terjesztéséért. Szemben a több mint száz kereskedelmi adóval, melyek koncessziós és műsorszolgáltatási díjként évente milliárdokkal járulnak hozzá a költségvetéshez hangsúlyozta. Hock Zoltán megjegyezte: az MDF elutasítja az MR menedzsmentjének azon fiskális megközelítését, hogy a rádiónak kvázi nyereségesnek kell lennie.

Az országok azért működtetnek közszolgálati médiát, hogy olyan egyetemes, hazai értékeknek adjanak helyet, mint például a kisebbségek érdekeinek képviselete, vagy a nem világra szóló sportesemények tudósítása, amelyekre a kereskedelmi médiának anyagi okok miatt nincs módja mondta a politikus. Hozzáfűzte: az MR letért erről az útról, ezért az MDF vizsgálatot, az elmúlt hónapokban sugárzott műsorok elemzését és a szükséges intézkedések meghozatalát kéri a médiahatóságtól.

Hock Zoltán szerint ha ez nem történik meg, az a helyzet is előállhat, hogy valamelyik kereskedelmi rádió képviselője a jövőben bekopogtat az ORTT-hez és a saját, valamint a Petőfi műsortervének összehasonlítását követően a műsorszolgáltatási és koncessziós díjának elengedését fogja kérni. Sőt, talán még állami támogatásra is igényt tart majd.

Nem kizárt, a versenyhivatalnak is van „cselekednivalója” a kérdésben, mert az európai jog kifejezetten tiltja, hogy közösségi forrásból, közpénzből működő intézmények ilyen formában tegyenek szert versenyelőnyre bárki mással szemben fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik