Üzleti tippek

Adózók és adóellenőrök trükkjei

admin

2007. 08. 16. 11:10

A vállalkozások leggyakrabban elkövetett „antiadózási” praktikái közül a nyugtaadással kapcsolatos hiányosságokat, valamint a fiktív számlák könyvelésbe vonását érdemes kiemelni. A könyvelésbe vett tételekkel körültekintően kell bánni, mert a véletlen tévedésekért is drága árat fizethetünk, mondjuk egy jégkrémért százezer forintot…

A nyugtaadással kapcsolatos kötelezettségek megsértése három módon követhető el: a bizonylatot nem állítja ki az eladó, kiállítja, de nem adja át a vevőnek, vagy nem a tényleges ellenértékről szól a bizonylat – mondta el Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője.

Nincs kegyelem

A nemrégiben meghirdetett „nulla tolerancia” program jegyében a szankciók minden esetben a törvény által lehetővé tett legsúlyosabbak.

A vállalkozás már első ízben is a maximális, kétszázezer forint bírságot fizeti ki. Ha egy éven belül másodszor is számla, illetve nyugta nélkül árusít, akkor a maximális mulasztási bírság mellett 12 napra bezárják az üzletet, harmadik alkalommal az üzletbezárás időtartama 30 nap, majd a továbbiakban 60 nap.

Abban az esetben is, ha nem a vállalkozó, hanem valamelyik alkalmazottja, családtagja vagy ismerőse mulasztotta el a nyugtaadási kötelezettséget, a felelősség a vállalkozót terheli.

Nyugtával dicsérd

Az alább leírt esetek könyvelők beszámolóiból származnak, akik elmondták, hogy bár az adóhivatal ellenőrei nem emberevők, ám a kreativitásuknak köszönhetően könnyű az ellenőrzésen elcsúszni.

Az egyik üdülőövezet büféjébe egy pár fős társasággal érkező egyetemista korú férfi is betért, és angolul kért egy pohár kólát. Miután nem kapta meg a nyugtát, már magyarul szólalt meg. Majd igazolta magát és büntetett.

Egy alföldi kertészeti termesztőtelepen sem járt jobban az a kertész, aki telepén épp az árvácskákat öntözte. Az inkognitóban érkező ellenőrök kértek egy virágot nyolcvan forintért, amit a csupa sáros kertész egyszerűen zsebre tett, hiszen a közelében se nyugta, se számlatömb, csak a locsolótömlő. A büntetés itt sem maradt el.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője az esetekre reagálva annyit mondott: minden nyugtaadási ellenőrzésnél az ellenőröknek életszerű viselkedést és köztisztviselőhöz méltó magatartást kell tanúsítaniuk.

Jégkrémen csúszott el

Bár nem a nyugtaadást mulasztották el, tanulságos a fővárosi építőipari vállalkozó esete is, aki egy nagy barkácsáruházban vásárolt pár százezer forint értékben.

A vállalkozó a hosszú sor miatt úgy döntött, hogy eszik egy jégkrémet, ami a pénztár melletti hűtőben volt. A számlára rákerült az építőipari anyagok mellett a jégkrém ára is, amit a könyvelő nem vett észre. Mivel így a jégkrém is költségként lett elszámolva, jött a 100 ezer forintos büntetés.

—-Eco-fiction—-

Az adóhatóság szóvivője szerint a nyugtaadás elmulasztása mellett a fiktív számlák elkönyvelése a leggyakoribb adózói visszaélés.

„A kisebb és közepes méretű vállalkozások körében gyakoribb az adótörvényekkel történő visszaélés, egyes esetekben az is megállapítható, hogy kifejezetten ilyen célra hoznak létre és működtetnek vállalkozásokat. Ebben a körben gyakori, hogy olyan feladatokra vállalkoznak, amelyekhez szükséges feltételekkel egyáltalán nem rendelkeznek, mert a társaságnak sem eszköze, sem alkalmazottja nincs” – mondta Bakonyi Ágnes.

Megbüntetik és feljelentik

„Ha felmerül a gyanú, hogy egy számla mögött nincs valós gazdasági esemény, akkor az adóhivatal a vizsgálatot mind a két (számlát kibocsátó és a számlát befogadó) adózóra is kiterjeszti. Tekintettel arra, hogy a számla befogadója rendel vagy vásárol a szállítótól, nem képzelhető el, illetve nem életszerű, hogy azon gazdasági eseményről (amely akár megtörtént, akár nem) ne legyen valós ismerete, amelyről – adott esetben nagy összegű – számlát fogad be, és annak ellenértékét pedig a könyvelése dokumentumai szerint meg is fizeti” – nyilatkozta az APEH szóvivője.

Fiktív ügyletek esetén az adótörvényekben meghatározott szankciók maximális mértékére számíthat az ellenőrzött adóalany és büntetőfeljelentés is indul ellene – hangsúlyozta Bakonyi Ágnes.

Ellenőrizni a partnert

Fiktív számla azonban véletlenül is kerülhet a könyvelésbe, persze ez a ritkább eset. Nem egyszer megtörténik, hogy a fővállalkozótól rendelt munkát végül egy alvállalkozó végzi el, s számlázza ki, s a bizonylat bekerül a könyvelésbe. Ebből akkor kerekedhet igazán nagy baj, ha az alvállalkozó brigád feje „szerezte” a számlakönyvét. Azaz olyan tömböt használ, amelyről már valahol jegyzőkönyvet vettek föl, hogy „elveszett”. Így azután a vállalkozás könyvelésébe olyan számla kerül, amelyen hamis kibocsátói adatok szerepelnek, bár valós gazdasági esemény áll a számla mögött.

Az APEH szóvivője szerint a partnerével kapcsolatos nyilvános cégadatokról saját gazdasági érdeke miatt is célszerű meggyőződnie a számla befogadójának, valamint az adóhatóságtól is szerezhet információkat, továbbá magától a szállítótól is kérhet referenciákat, különböző – a törvényes működést alátámasztó – dokumentumokat, igazolásokat. Ugyancsak a vállalkozás érdeke, hogy meggyőződjön a teljesítésről befogadott számla tartalmi helyességéről, mielőtt az átutalás megtörténne.


A legegyszerűbb trükk

Nem kell fiktív számlákkal eltüntetnie bevételét az adóhatóság elől annak, akinek még bejelentett vállalkozása sincs. Olyan „vállalkozóval” is beszéltünk, aki papíron közel tíz éve munkanélküli, és a helyi önkormányzattól havonta felveszi a neki „járó” szociális segélyt. Eközben jól menő, de hivatalosan nem is létező vállalkozást üzemeltet, egy üdülőváros éttermeinek többségét ő látja el zöldségekkel, gyümölcsökkel, savanyúságokkal. Ezeket a nagybani piacon szerzi be, majd a rendeléseknek megfelelően teríti a városban. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem váltja ki a vállalkozói igazolványát, hiszen a bolt olyan jól megy, hogy az ezzel járó közterhek kifizetése nem okozna neki problémát, azt a választ kaptuk, hogy abból csak gondja származna, ha bekerülne a rendszerbe. Így viszont nem kell semmilyen ellenőrzéstől tartania. Mihelyt legalizálná az ügyeit, egy sor higiéniás, számviteli és egyéb szabállyal találná szembe magát, amelyekkel így nem kell törődnie.vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.