Üzleti tippek

Az ügyvédi letét nem áfa törvény szerinti előleg

Ügyvédi letétben lévő összeg, illetve a teljesítés után átvett vételár első részlete sem minősül az áfatörvény szerinti előlegnek – tájékoztat az adóhatóság honlapja.

Gyakran előfordul, hogy a vevő egy ingatlan megvétele során foglalót fizet ügyvédi letéti számlára, amely beszámít a vételárba.

Az áfatörvény szerint, ha a termékértékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható előleget fizetnek, a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési időpontnak tekintendő.

Ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontjának az számít, amikor a pénzösszeg az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül (az összeget az utóbbi bankszámláján jóváírják). Az ügyvédi letétben lévő összeg nem minősül az áfatörvény szerinti előlegnek, az ügyvédnek az általa átvett pénzről a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylatot kell kiállítania. Az eladó áfatörvény szerinti számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzösszeghez (ettől az időponttól minősül az átadott pénzösszeg előlegnek).

Ha a pénzösszeg átvételének napja későbbre esik, mint az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontja, akkor ez a pénzösszeg soha nem minősül előlegnek, így önmagában az áfatörvény szerinti bizonylattal sem kell kísérni. Ebben az esetben az ingatlanügyletről az eladónak a számlát az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontjában kell kiállítania, a pénzösszeg átvételéről pedig a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylat kiállítása szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik