Üzleti tippek

Idei kínálat tavalyi áron

Nem emelt díjat a vállalati utasbiztosítással foglalkozó társaságok többsége az éles piaci verseny és a viszonylag kevés kár miatt.

A névre szóló, vállalati vezetőknek ajánlott éves utasbiztosítási bérlet továbbra is átlagosan 35–68 ezer forintba kerül. E típus jelenleg elérhető, kissé drágább, de „luxuskategóriás” ajánlatainál, például a QBE Atlasz Biztosító Privileg elnevezésű konstrukciójánál akár 130 millió forintig fedezik a betegség, baleset miatt jelentkező orvosi költségeket.

Változatlanul 400–700 forint között van a biztosítás napi díja a másik megoldás esetén. Ennél az ügyfélcég „biankó”, azaz nem névre szóló keretnapot vásárolhat, ezt az év során bármelyik munkatárs igénybe veheti, akinek adatait az utazás megkezdése előtt faxon vagy elektronikus úton jelentik a biztosítónak. Az Európai Utazási Biztosító (EUB) 2006. második félévi újítása, hogy az általa előzetesen bevizsgált cégeknél még ilyen előzetes jelzést sem kér, elfogadja a cég saját belső nyilvántartását az utazás utólagos igazolására – mondta el az Üzlet & Sikernek Hévártné Vértesi Judit, az EUB szolgáltatási igazgatója.

A biztosítók minimum 100–150 keretnapra szerződnek. Legtöbbjük engedményeket ad a keretnapok díjából akkor, ha azokból sokat, például több ezret vesz az ügyfél.

Korábban csak a törzsvevőknek járt a modulszerű céges utasbiztosítás, ma már több helyütt alapszolgáltatásként kínálják. Ennél a biztosított vállalat maga döntheti el, hogy milyen kockázatokat kíván lefedeztetni, s milyeneket nem.

Sok cégvezető manapság utasbiztosítás helyett az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) váltja ki, vagy bankkártyájának biztosítási fedezetében bízva utazik külföldre. Pedig az uniós kártyánál az ügyfélnek önrészt számíthatnak fel a hirtelen betegség, baleset miatti kórházi ellátásra, s neki kell állnia a betegszállítás költségeit is. Az EEK-kártya nem fizet baleseti halál, megrokkanás esetére, s persze nincs jogvédelmi vagy poggyászbiztosítási fedezetvállalása sem. A bankkártyás biztosítás állja ezeket, de általában alacsony (betegségnél például egymilliós) összegig. Az EUB nemrég az EEK és a bankkártya szolgáltatásait kiegészítő, az azok kockázatvállalásain felül fizető biztosításokat dobott piacra, a hagyományos egyéni utasbiztosítások napidíjának mintegy feléért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik