Üzleti tippek

Az ellenőrzések miatt panaszkodnak a balatoni vállalkozók

admin

2007. 05. 15. 19:37

A tapasztalatok szerint sokszor nem a jóindulatú segítőkészség, hanem a bírság kiszabása volt a vezérlőelv a múlt nyári ellenőrzések során – mondta Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) ügyvezető társelnöke, a szervezet által szervezett fórumon Fonyódon.

“Optimista vagyok, noha a tavalyi véleményem szerint túlzottan szigorú ellenőrzések jó néhány vállalkozót elbizonytalanítottak, gondolkodásra késztettek: érdemes-e folytatni a tevékenységüket” – mondta az ügyvezető – “ott valami a szabályok körül is hibázik”, ha az ellenőrzések alá vont kereskedők és vendéglátósok többségénél hiányosságok sorát jegyzőkönyvezi és bírságolja a hatóság, esetenként olyat is, amely súlyát tekintve jelentéktelen, nem befolyásolja a szolgáltatás minőségét.

“Lehangoló látvány, hogy végigmenve a Balaton déli partján minden üzletsoron 2-3 üzleten kint van vagy az eladó, vagy a kiadó tábla” – jegyezte meg az érdekvédelmi szervezet vezető, aki úgy vélekedett: minden bizonnyal ez egyik következménye a megelőzés helyett büntető szemléletű ellenőrzésnek.

Kertész Rezső nem vitatva, hogy a kereskedők és vendéglátósok körében is vannak, akik ugyan ismerik, ám nem tartják be az előírásokat, azt állítja: a többség számára túlságosan sok és túl bonyolult az a jogszabályhalmaz, amelyben el kellene tudni igazodniuk. Az érdekképviselet mellett éppen ezért a tájékoztatást, az ismeretek átadását tartják a legfontosabb feladatuknak – tette hozzá megjegyezve: ennek is köszönhető, hogy a KISOSZ tagok körében lényegesen kevesebb hiányosságot tártak fel az ellenőrök.

Kertész Rezső becslése szerint nyári szezonban közel 5 ezer kereskedő és vendéglátós vállalkozó dolgozók a Balaton déli partján. Ehhez képest elenyésző – mintegy 200 – a KISOSZ-hoz tartozók száma – tette hozzá. Ez sajnálatosan kevés – mondta a szervezet társelnöke, s jelezte: a jövőben szeretnének ezen változtatni, ezért a tóparti önkormányzatokkal, más civil szervezetekkel egyesületek létrehozását kezdeményezik, illetve kapcsolódnak a már meglévőkhöz.

Szerinte ezáltal a tagjaik révén egy szélesebb körben is megismertethetik a tevékenységüket, aminek eredményeként részben saját tagságuk is bővülhet, részben még sokrétűbb információhoz juthatnak, s ezáltal felkészültebbek lehetnek a vállalkozók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.