Üzleti tippek

Az ellenőrzések miatt panaszkodnak a balatoni vállalkozók

A tapasztalatok szerint sokszor nem a jóindulatú segítőkészség, hanem a bírság kiszabása volt a vezérlőelv a múlt nyári ellenőrzések során – mondta Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) ügyvezető társelnöke, a szervezet által szervezett fórumon Fonyódon.

“Optimista vagyok, noha a tavalyi véleményem szerint túlzottan szigorú ellenőrzések jó néhány vállalkozót elbizonytalanítottak, gondolkodásra késztettek: érdemes-e folytatni a tevékenységüket” – mondta az ügyvezető – “ott valami a szabályok körül is hibázik”, ha az ellenőrzések alá vont kereskedők és vendéglátósok többségénél hiányosságok sorát jegyzőkönyvezi és bírságolja a hatóság, esetenként olyat is, amely súlyát tekintve jelentéktelen, nem befolyásolja a szolgáltatás minőségét.

“Lehangoló látvány, hogy végigmenve a Balaton déli partján minden üzletsoron 2-3 üzleten kint van vagy az eladó, vagy a kiadó tábla” – jegyezte meg az érdekvédelmi szervezet vezető, aki úgy vélekedett: minden bizonnyal ez egyik következménye a megelőzés helyett büntető szemléletű ellenőrzésnek.

Kertész Rezső nem vitatva, hogy a kereskedők és vendéglátósok körében is vannak, akik ugyan ismerik, ám nem tartják be az előírásokat, azt állítja: a többség számára túlságosan sok és túl bonyolult az a jogszabályhalmaz, amelyben el kellene tudni igazodniuk. Az érdekképviselet mellett éppen ezért a tájékoztatást, az ismeretek átadását tartják a legfontosabb feladatuknak – tette hozzá megjegyezve: ennek is köszönhető, hogy a KISOSZ tagok körében lényegesen kevesebb hiányosságot tártak fel az ellenőrök.

Kertész Rezső becslése szerint nyári szezonban közel 5 ezer kereskedő és vendéglátós vállalkozó dolgozók a Balaton déli partján. Ehhez képest elenyésző – mintegy 200 – a KISOSZ-hoz tartozók száma – tette hozzá. Ez sajnálatosan kevés – mondta a szervezet társelnöke, s jelezte: a jövőben szeretnének ezen változtatni, ezért a tóparti önkormányzatokkal, más civil szervezetekkel egyesületek létrehozását kezdeményezik, illetve kapcsolódnak a már meglévőkhöz.

Szerinte ezáltal a tagjaik révén egy szélesebb körben is megismertethetik a tevékenységüket, aminek eredményeként részben saját tagságuk is bővülhet, részben még sokrétűbb információhoz juthatnak, s ezáltal felkészültebbek lehetnek a vállalkozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik