Üzleti tippek

APEH: nem írhatók le a csak elektronikus számlák

Egyre gyakoribb, hogy a számítógéppel előállított számlát kizárólag elektronikus úton küldik meg a vevőnek, ez azonban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerint szabálytalan, s ilyenkor az adólevonási jogot nem lehet gyakorolni.

A számítógéppel kiállított számla papíralapú előállításától semmilyen esetben nem lehet eltekinteni – hívja fel a figyelmet az adóhatóság honlapján. A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló PM rendelet alapján számlát papíralapon és elektronikus úton lehet kibocsátani. A papíralapú számlát, nyomtatványt értékesítőtől vásárolt számlatömbben szereplő bizonylat kézzel vagy nyomdai úton való kitöltésével vagy számítógéppel lehet kiállítani.

Szigorúak a követelmények

Számítógéppel előállított számla az, amelynek szigorú számadás alá vonása megvalósul oly módon, hogy a program (beleértve az alaki hibás, tartalmilag rontott, megsemmisült vagy elveszett számlát is) kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított. E feltételek teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült.

Marad a papír alap

A számítógéppel előállított számlára vonatkozó szabályozásból következik, hogy a számítógéppel előállított számla minden példányát papír alapon ki kell nyomtatni. A papír alapon előállított számla esetében ugyanakkor elemi és fogalmi feltétel, hogy fizikailag, papírként realizálódjék. Mindezek alapján jelenleg nincs lehetőség a számítógéppel előállított számla pusztán elektronikus formában való továbbítására, azt a vevőhöz papír formában kell eljuttatni.

A számítógéppel előállított, de nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően nyomtatott és továbbított számlák adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak, így azok alapján adólevonási jog nem gyakorolható. Ettől függetlenül, elektronikus úton előállított számla kibocsátására az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével természetesen lehetőség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik