Üzleti tippek

Sok 25 milliós Széchenyi kártya fogy

Csak április óta van a piacon, mégis jól fogy a „25 millió forintos” Széchenyi kártya, pedig a 10 milliósnál szigorúbb feltételekkel lehet csak hozzájutni.

A Hitelgarancia Zrt. tájékoztatása szerint augusztus 10-ig 317 darab „25 milliós” kártyakérelmet bíráltak el pozitívan. Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy hat és fél milliárd forint kis- és középvállalkozó (kkv) hitel felvételét tették lehetővé.

„A 25 milliós kártyák megszerzése komolyabb feltételek teljesítését igényli, mint a 10 milliós, eddig mégis sikerült minden esetben 24 órán belül elbírálnunk a garanciakérelmet – nyilatkozta Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. A vezérigazgató szerint ennek oka, hogy valamennyi kérelmező régi, visszatérő ügyfelük, hiszen a 25 milliós kártya odaítélésének előfeltétele, hogy a kérelmező korábban rendben maga mögött tudjon egy 10 milliós kártyahitelt és annak törlesztését.

A társaság az első félévben darabszámát tekintve 5 százalékkal kötött több szerződést, mint egy évvel korábban, a vállalt garancia értéke azonban 33 százalékkal, az ezzel megtámogatott hitelek összértéke pedig 43 százalékkal emelkedett. „Örülünk a kártya nagy sikerének, de édes gondokat azért fölvet a garanciaállomány növekedése” – mondja Radnai György. Elképzelhető, hogy a Hitelgarancia Zrt. az ősszel ismét kezdeményezi az állami viszontgarancia-keret megemelését a költségvetésben.

A 25 milliós mellett az első félévben jól fogyott a 10 milliós kártya is. Az első hét hónapban több mint 12 ezer darabot adtak ki belőle, ez a darabszámot tekintve 2 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. A kártya által felhasználható hitelkeretet tekintve közel 20 százalékos a növekedés. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult a kártyához kapcsolódó költségek csökkentése, hiszen a társaság 1,8-ról 1,5 százalékra csökkentette díját, a garantálható rész nagyságát pedig a hitelösszeg 73 százalékáról 80 százalékra emelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik