Gazdaság

Az Országgyűléshez fordulhat a Hitelgarancia

A társaság által garantált hitelszerződések száma az első félévben 5 százalékkal 12442-re emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A társaság a tavaly első félévi 77 milliárd forintos garanciavállaláshoz képest idén június végéig 110 milliárd forintot garantált. Ezzel a kkv-k által fölvett garantált hitelek összege 101 milliárd forintról 33 százalékkal 135 milliárd forintra ugrott.

A tulajdonosok 2005 őszén arra adtak felhatalmazást a hitelintézet menedzsmentjének, hogy nagyobb kockázatvállalással az addigiaknál jobban segítsék a kkv-k hitelhez jutását. A cég ennek megfelelően csökkentette díjait. Ez érintette a Széchenyi Kártyánál a garantálható hitelrészt, és a kockázat elbírálásában is új elvárásokat érvényesített.

A társaság garancia állománya a tavaly első félévi 202 milliárd forintról 247 milliárd forintra emelkedet, a garantált hitelek összege pedig 267 milliárdról 316 milliárd forintra emelkedett. A garanciavállalás és az állomány növekedése olyan mértékű, hogy a vállalat ősszel az Országgyűléshez fordulhat a törvényben meghatározott garancia keret további emelése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik