Üzleti tippek

Hatékony hitelgarancia a vidékfejlesztésre

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány „Kaláka” garancia-programja egy újabb segítség a vidéki kis- és középvállalkozások (kkv), mely elsősorban a vidékfejlesztés területén működő vállalkozások részére nyújt kedvező feltételek mellett hitelgaranciát.

Az alapítvány ez év áprilisában pályázati úton elnyerte az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) viszontgaranciáját. Az EIF az Eupai Bizottság Multiannual Programja keretében, uniós forrásból nyújt viszontgaranciát a tagállamok garanciaszervezeteinek. Az EIF az Európai Beruházási Bank csoportjához tartozik.

Vidéki fejlesztésekre szánják

Az uniós viszont-garanciához kapcsolódó Kaláka garancia program keretében az alapítvány május 1-től nyújt kedvező feltételekkel hitelgaranciát a 100 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások számára. A program vidéki szolgáltatások létesítését, a vidéki kezdő vállalkozások beruházását, a fiatal vállalkozók vidéki beruházását, a vidéki turizmus létesítését, valamint innovatív és falufejlesztési beruházások megvalósulását szolgálják.

A támogatható beruházási hitelek futamideje minimálisan 3, maximálisan 10 év lehet. Az alapítvány a Kaláka garanciát egyszeri, 0,25 százalékos díjon kínálja a hitel összegétől, futamidejétől és a garancia mértékétől függetlenül. A garanciabírálat gyorsított, három napon belül minden esetben döntés születik.

Nagy kockázatú cégeknek is

Az alapítvány célja az, hogy a magas kockázatú vállalkozások számára nyújtson készfizető kezességet, közölte Dr. Ulrich Anikó ügyvezető igazgató. Majd hozzátette, hogy átlagosan 30 százaléknyi az alapítvány saját kockázata egy-egy kezességvállalás esetében. Az is elmondható, hogy átlagosan a biztosított hitelek összege 20 millió forint körül mozog.

Az idén közel 500 ügyet terveznek garantálni, összesen 40 milliárd forintból. Egyre gyakoribb azonban a magasabb mértékű hitelgarancia kérelem, nemrégiben 100 milliós vállalásra került sor, tette hozzá az ügyvezető. Előzetes kockázat-számítások szerint az igénylő vállalkozások 4,5 százaléka fog belebukni tevékenységébe, ez nagyrészt azért fog bekövetkezni, mivel ezek általában kezdő vállalkozók, summázta véleményét Ulrich.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik